W Lubuskiem odkryto skarb przedmiotów wykonanych z brązu

Część znaleziska, zaprezentowana w Muzeum Lubuskim im. Jana Dekerta w Gorzowie Wielkopolskim. Fot. PAP/ Lech Muszyński 17.03.2016
Część znaleziska, zaprezentowana w Muzeum Lubuskim im. Jana Dekerta w Gorzowie Wielkopolskim. Fot. PAP/ Lech Muszyński 17.03.2016

Na peryferiach jednego z lubuskich miast odkryto skarb przedmiotów z brązu. Prawdopodobnie są związane z kulturą łużycką i okresem epoki brązu - poinformował w czwartek PAP szef gorzowskiej delegatury Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków Błażej Skaziński.

Zespół artefaktów, jak się wstępnie ocenia pochodzących z IV-V okresu epoki brązu przypadającego na lata 1100-700 p.n.e., liczy kilkadziesiąt przedmiotów, m.in. związanych z wierzeniami i rytuałami religijnymi społeczności, która je wytworzyła.

Na zbiór składa się: 5 naczyń brązowych, 6 kół i 6 innych elementów wózka kultowego, a także 24 guzów. Ponadto znalezisku towarzyszyły fragmenty ceramiki pochodzące z naczynia, w którym umieszczono depozyt.

„O szczególnej randze znaleziska decyduje obecność w zespole elementów wózka kultowego. Tego typu zabytki stanowią dużą rzadkość. Przedmioty zostały prawdopodobnie ukryte w sytuacji nagłego zagrożenia, a złożony depozyt nie został podjęty do czasów nam współczesnych. Przedmioty nie były związane z pochówkiem” - powiedział Skaziński.

Skarb został znaleziony pod koniec ubiegłego tygodnia na skraju pola. Na przedmioty natknęła się rodzina na spacerze. Znalazcy zgłosili i przekazali znalezisko Lubuskiemu Wojewódzkiemu Konserwatorowi Zabytków. Krótko potem archeolog dokładnie sprawdził wskazane miejsce odkrycia obiektów.

Zgodnie z prawem zabytki stanowią własność Skarbu Państwa i zostały zdeponowane w gorzowskim muzeum, gdzie wkrótce zostaną poddane specjalistycznym badaniom i zabiegom konserwatorskim.

Odkrycie jest kolejnym dowodem na to, że kilka tysięcy lat temu Środkowe Nadodrze zamieszkiwały społeczności o bogatej kulturze, wierzeniach i wysokim poziomie rzemiosła.

PAP - Nauka w Polsce

mmd/ pz/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Sudan/ Archeolodzy sprawdzają, jak mieszkańcy dawnych domostw korzystali z przestrzeni

  • 18.06.2024. Przygotowanie potraw na bazie staropolskich receptur z XVII i XVIII wieku, 18 bm. w restauracji Lwia Brama we Wrocławiu. Kucharzami byli studenci i naukowcy z Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego oraz przedstawiciele Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie i Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Wśród potraw znalazły się m.in. sproszkowane perły jako dodatek do deserów czy kawa z prażonych ziemniaków. PAP/Maciej Kulczyński

    Wrocław/ Studenci przygotowywali potrawy na bazie staropolskich receptur

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera