Historia i kultura

Archeolodzy badają relikty zamku w Ełku

Archeolodzy przy pracy. Fot. R. Herman
Archeolodzy przy pracy. Fot. R. Herman

<strong>Twierdzę ufundowaną przez wielkiego mistrza krzyżackiego Ulricha von Jungingena, badają wykopaliskowo archeolodzy z firmy ARCH-TECH</strong>. Do dziś nieznane jest precyzyjne rozplanowanie tego średniowiecznego zamku. Prace potrwają do końca sierpnia.

Zamek zlokalizowany jest na wyspie jeziora ełckiego, obecnie połączonej ze stałym lądem mostem od wschodu i groblą od zachodu. Według informacji historycznych, twierdzę wzniesiono na przełomie XIV i XV wieku, jako punkt przygraniczny i ośrodek administracji krzyżackiej.

"O zamku nadal nie wiemy zbyt wiele. Co prawda w 2008 r. ukazała się monografia budowli pióra Jarosława Bacińskiego, ale wnioski dotyczące początkowych faz założenia oparte są głównie na ikonografii i kartografii. Obecne badania, które już teraz rzucają nowe światło na wiele kwestii, związane są z przystosowywaniem obiektu pod kompleks hotelowy" - wyjaśnia Radosław Herman, szef wykopalisk.

Archeologom udało się już ustalić, że najstarszy zamek składał się najpewniej z wieży mieszkalno-obronnej położonej w połowie długości wyspy przy jej południowym brzegu. Część z murów z tego okresu zachowała się w istniejącym do dziś budynku dawnego zespołu więzienia.

"Wyspa zamkowa była o wiele mniejsza w średniowieczu niż obecnie, jej krawędzie w pobliżu wieży były bardzo strome. W rejonie średniowiecznej przeprawy mostowej przy wschodniej krawędzi wyspy znaleźliśmy drewniane umocnienia - palisady" - dodaje archeolog.

Sama wieża była otoczona z trzech stron szeroką i głęboką fosą, która przebiegała w odległości kilku metrów od murów wieży. Jak dotąd naukowcy nie natrafili nigdzie na pozostałości murów obronnych otaczających zamek lub wyspę. Odkryli natomiast ślady wskazujące na liczne przebudowy zamku od XVI wieku. Do najciekawszych znalezionych zabytków należy duży zbiór kafli piecowych z okresu średniowiecza i z czasów nowożytnych.

PAP - Nauka w Polsce, Szymon Zdziebłowski

agt/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Sudan/ Archeolodzy sprawdzają, jak mieszkańcy dawnych domostw korzystali z przestrzeni

  • 18.06.2024. Przygotowanie potraw na bazie staropolskich receptur z XVII i XVIII wieku, 18 bm. w restauracji Lwia Brama we Wrocławiu. Kucharzami byli studenci i naukowcy z Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego oraz przedstawiciele Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie i Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Wśród potraw znalazły się m.in. sproszkowane perły jako dodatek do deserów czy kawa z prażonych ziemniaków. PAP/Maciej Kulczyński

    Wrocław/ Studenci przygotowywali potrawy na bazie staropolskich receptur

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera