Zmodyfikowane bakterie mogą obniżać ciśnienie

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Zmodyfikowane szczepy bakterii jelitowych mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia tętniczego - informuje pismo „Pharmacological Research”.

Jak wykazali naukowcy z University of Toledo (USA), możliwe jest leczenie podwyższonego ciśnienia tętniczego za pomocą specjalnie zmodyfikowanego szczepu bakterii Lactobacillus paracasei. Bakterie te wytwarzają w jelitach białko zwane ACE2, zmniejszające poziom jelitowej angiotensyny II, a co za tym idzie, obniżają ciśnienie krwi.

Badanie przeprowadzone na szczurach laboratoryjnych predysponowanych do nadciśnienia i niezdolnych do naturalnej produkcji ACE2 otwiera nowe możliwości jeśli chodzi o wykorzystania własnego mikrobiomu naszego organizmu do leczenia nadciśnienia.

ACE2 budzi w ostatnich latach duże zainteresowanie, ponieważ jest kluczowym receptorem dla wirusa wywołującego COVID-19. Jednak białko to reguluje również układ renina-angiotensyna, który wytwarza angiotensynę II, hormon podnoszący ciśnienie krwi na wiele sposobów, w tym poprzez zwężenie naczyń krwionośnych.

„Zawsze zadajemy sobie pytanie, czy możemy wykorzystać mikroflorę jelitową, aby pomóc naszemu zdrowiu, dla którego optymalne ciśnienie krwi ma podstawowe znaczenie. Do tej pory po prostu mówiliśmy, że zmiany w mikroflorze odgrywają rolę w podwyższonym ciśnieniu krwi lub nadciśnieniu. To ważne, ale nie zawsze znajduje natychmiastowe zastosowanie” – wskazała dr Bina Joe z University of Toledo, główna autorka artykułu.

„Po raz pierwszy pokazaliśmy, że naprawdę możemy tego dokonać. To dowód na to, że można wykorzystać mikroflorę do wytwarzania produktów, które w wymierny sposób poprawiają nasze zdrowie” - dodała.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera