Nauka dla Społeczeństwa

16.04.2024
PL EN
17.10.2023 aktualizacja 17.10.2023

Niska masa urodzeniowa czterokrotnie zwiększa ryzyko stłuszczenia wątroby

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Dzieci z niską masą urodzeniową mają aż czterokrotnie wyższe ryzyko rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby związanej z dysfunkcją metaboliczną (MASLD) w późniejszym życiu - poinformowano podczas odbywającego się w Kopenhadze UEG Week 2023.

Zaprezentowane przez szwedzkich naukowców z Karolinska Institutet badanie dowodzi, że istnieje silny związek między masą urodzeniową a występowaniem niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.

Na potrzeby badania autorzy przeanalizowali dane zebrane od 165 pacjentów w wieku do 25 lat, u których zdiagnozowano MASLD. Aby wykluczyć wszelkie czynniki zakłócające, każdego uczestnika porównano z pięcioma grupami kontrolnymi z populacji ogólnej na podstawie wieku, płci, roku kalendarzowego i miejsca zamieszkania.

Wyniki zaskoczyły naukowców. Pokazały bowiem, że u osób, które przyszły na świat z niską masą urodzeniową (czyli poniżej 2,5 kg), ryzyko wystąpienia MASLD było cztery razy większe niż u tych, którzy w momencie narodzin mieli prawidłową masę ciała. Także dzieci, które urodziły się za małe w stosunku do wieku ciążowego (ang. small for gestational age, SGA), miały trzykrotnie większą szansę na rozwój MASLD w przyszłości.

Kolejne analizy wykazały również, że zarówno niska masa urodzeniowa, jak i SGA wiązały się w większym ryzykiem zwłóknienia i marskości wątroby.

„Chociaż poprzednie badania wykazywały zależność między masą urodzeniową a poważnymi chorobami, takimi jak choroby sercowo-naczyniowe i zespół metaboliczny, związek z MASLD pozostawał niejasny - mówi główny autor badania dr Fahim Ebrahimi. - My jako pierwsi dostarczamy przekonujących dowodów na to, że czynniki rozwoju płodu odgrywają znaczącą rolę w rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby i innych powikłań z tym związanych”.

Naukowiec podkreśla, że w obliczu narastającej epidemii otyłości MASLD staje się najczęstszą przyczyną przewlekłych chorób wątroby na świecie. Szacuje się, że w samej Europie dotyka ponad 25 proc. dorosłych, przy czym częstość jej występowania wzrasta szczególnie w grupie młodych osób z nadwagę lub otyłością. MASLD stanowi także jedną z głównych przyczyn schyłkowej niewydolności wątroby, pierwotnego raka wątroby i przeszczepów wątroby.

„Potrzebne są oczywiście dalsze badania, które pozwolą w pełni zrozumieć leżące u podstaw odkrytej przez nas korelacji mechanizmy immunologiczne i metaboliczne. Kilka badań sugeruje, że zarówno nadmierne odżywienie, jak i niedożywienie w czasie ciąży może prowadzić do trwałych zmian epigenetycznych, które mogą wpływać na metabolizm danej osoby przez całe późniejsze życie” - zaznacza dr Ebrahimi.

I podsumowuje: „Szczególnie niepokojące jest to, że osoby urodzone z niską masą urodzeniową są narażone na duże ryzyko wystąpienia MASLD już w młodym wieku, a wiadomo, że (…) wiąże się to ze zwiększonym ryzykiem rozwoju marskości wątroby oraz schyłkowej choroby wątroby. Ważne więc, abyśmy opracowali skuteczne strategie, takie jak wczesne i ukierunkowane badania przesiewowe, aby zidentyfikować osoby z grupy ryzyka i pomóc zmniejszyć obciążenie tą chorobą”.(PAP)

Katarzyna Czechowicz

kap/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024