Tłuszcz w szpiku kostnym regeneruje czerwone krwinki i kości u astronautów

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Badanie przeprowadzone na 14 astronautach pozwala sądzić, że choć podróże w kosmos prowadzą do spadku ilości czerwonych krwinek i masy kostnej, organizm może skutecznie uzupełnić je na Ziemi, używając tłuszczu zlokalizowanego w szpiku kostnym.

Wyniki badania opublikowano w Nature Communications (https://doi.org/10.1038/s41467-023-40572-8).

"Odkryliśmy, że około miesiąc po powrocie na Ziemię astronauci mieli znacznie mniej tłuszczu w szpiku kostnym" – powiedział dr Guy Trudel, autor badania, lekarz rehabilitacji medycznej w The Ottawa Hospital oraz profesor na University of Ottawa. - "Uważamy, że organizm wykorzystuje ten tłuszcz do regeneracji populacji czerwonych krwinek i odbudowy kości utraconych podczas podróży kosmicznych".

Badanie jest kontynuacją wcześniejszych obserwacji dr. Trudela, które wykazały, że podczas podróży kosmicznych organizm astronautów traci o 54 proc. więcej czerwonych krwinek niż na Ziemi, co skutkuje tak zwaną "anemią kosmiczną". Badania te są częścią projektu MARROW finansowanego przez Kanadyjską Agencję Kosmiczną.

"Na szczęście anemia nie jest problemem w kosmosie, gdy ciało jest w stanie nieważkości, ale podczas lądowania na Ziemi - i być może na innych planetach lub księżycach z grawitacją - anemia wpłynie na poziom energii, wytrzymałość i siłę astronautów, co może zagrozić celom misji" – mówi dr Trudel. - "Jeśli uda nam się dokładnie ustalić, co kontroluje tę anemię, być może uda nam się poprawić profilaktykę i leczenie".

Nowe badanie bazowało na wynikach rezonansu magnetycznego (MRI) szpiku kostnego astronautów w wielu punktach czasowych przed i po sześciomiesięcznej misji na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Naukowcy odkryli 4,2 proc. spadek zawartości tłuszczu w szpiku kostnym około miesiąca po powrocie na Ziemię. Stopniowo zawartość wracała do normy i było to ściśle związane ze zwiększoną produkcją czerwonych krwinek i odbudową kości.

"Ponieważ czerwone krwinki są wytwarzane w szpiku kostnym, a komórki kostne otaczają szpik, wydaje się logicznym, że organizm będzie zużywał tłuszcz szpiku kostnego jako źródło energii do produkcji czerwonych krwinek i odbudowy kości” – tłumaczy dr. Trudel.

Badania sugerują również, że młodsi astronauci mogą mieć zwiększoną zdolność do wykorzystywania energii z tłuszczu szpiku kostnego, a poziom tłuszczu w szpiku kostnym astronautek zwiększył się po roku bardziej niż oczekiwano.

Dr Trudel wyraża nadzieję, że nowe badania pomogą nie tylko astronautom, ale i "zwykłym" ludziom, którzy zmagają się z anemią i ubytkiem masy kostnej. "Nasze badania mogą również rzucić światło na choroby, takie jak osteoporoza, zespół metaboliczny, starzenie się i nowotwory, które są związane ze wzrostem ilości tłuszczu w szpiku kostnym" – dodaje badacz. (PAP)

doc/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Grzyb shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy zbadali podziemne skupiska mikroorganizmów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera