Nauka dla Społeczeństwa

29.02.2024
PL EN
21.04.2023 aktualizacja 21.04.2023

Politechnika Opolska otwiera kierunek dietetyka i jakość żywności

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Politechnika Opolska uruchamia od nowego roku kierunek studiów łączący wiedzę o odżywaniu i o promocji zdrowia z wymogami stawianymi przez technologię żywności – poinformowała rzeczniczka prasowa uczelni Anna Kułynycz.

Nowy kierunek studiów dietetyka i jakość żywności jest zdaniem władz uczelni unikatową w kraju propozycją łączącą kwestie związane z właściwym odżywianiem się i promocją zdrowia z szybko zachodzącymi przemianami technologicznymi w produkcji żywności.

Studenci tego kierunku zdobędą wiedzę m.in. z: dietetyki i żywienia człowieka w różnych stanach fizjologicznych; z żywienia zbiorowego; z psychologii i psychodietetyki; z systemów jakości i bezpieczeństwa żywności; z najnowszych technologii przetwarzania surowców spożywczych i metod oceny jakości żywności; metod organizacji procesów technologicznych w przemyśle spożywczym pod kątem ich higieny i bezpieczeństwa, a także z biotechnologii, toksykologii i higieny żywności; technologii produkcji potraw i ich przygotowania według konkretnych diet; oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia organizmu; anatomii i fizjologii człowieka czy z podstaw immunologii i klinicznego zarysu chorób.

Podczas studiów licencjackich (trzyletnich dziennych lub zaocznych) student będzie miał do wyboru specjalizacje takie, jak dietetyka i żywienie człowieka oraz jakość i bezpieczeństwo żywności. Zdaniem prof. Dominiki Matuszek z Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki pozwoli to na wybór ścieżki zawodowej po zakończeniu studiów.

"Ta pierwsza umożliwia pracę jako np. specjalista ds. żywienia, promocji i edukacji zdrowia w zakładach żywienia zbiorowego, publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, a także prowadzenie doradztwa żywieniowego indywidualnego, czyli własnego dietetycznego gabinetu. Nasi absolwenci mogą pracować w przemyśle spożywczym czy też w instytucjach zajmujących się kontrolą żywności pod względem jej jakości i bezpieczeństwa, jak np. w placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności czy w przedsiębiorstwach, instytucjach i organizacjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz dietetyką i żywieniem człowieka" – powiedziała prof. Matuszek. (PAP)

Autor: Marek Szczepanik

masz/ joz/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024