Prawie 10 mln zł z resortu edukacji i nauki na studenckie koła naukowe

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Ministerstwo Edukacji i Nauki przeznaczy prawie 10 mln zł na wsparcie studenckich kół naukowych w ramach programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”. Dofinansowanie otrzymają 174 innowacyjne projekty - informuje MEiN.

Resort edukacji i nauki ogłosił wyniki III edycji programu "Studenckie koła naukowe tworzą innowacje". Spośród 308 projektów biorących udział w konkursie do finansowania zakwalifikowano 174. Kwota, jaką przeznaczono na wsparcie, to 9 762 184,99 zł.

Jak informuje MEiN, autorami projektów są studenci z 61 uczelni, m.in.: Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach (10 projektów), Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (9 projektów) oraz Politechniki Wrocławskiej, Politechniki Poznańskiej oraz Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie (8 projektów).

Maksymalną kwotę wsparcia, tj. 70 tys. zł, otrzymali twórcy aż 34 innowacyjnych projektów - zwraca uwagę resort w komunikacie.

Wśród nagrodzonych przedsięwzięć są m.in.: energooszczędny układ napędowy do motocykla (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie); profil ekspresji miRNA jako czynnik prognostyczny rozwoju depresji wywołanej przewlekłym stresem oraz ocena efektu wyciszenia miRNA na potencjał terapeutyczny litu (Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu); ocena wpływu wybranych leków hipotensyjnych na odporność przeciwbakteryjną mediowaną przez makrofagi (Uniwersytet Jagielloński w Krakowie); motocykl elektryczny MC-02E – jednoślad wprowadzający innowacyjne rozwiązania w zakresie elektromobilności (Politechnika Śląska).

Ministerstwo wymienia także: innowacyjny zintegrowany napęd do analogu łazika marsjańskiego (Politechnika Białostocka); wykorzystanie innowacyjnych rozwiązań z zakresu druku 3D do adaptacji konstrukcji typu jurta mongolska do polskich warunków klimatycznych w obszarze aspektów technicznych i funkcjonalnych (Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki); projekt nowoczesnego systemu pakunkowo-transportowego dedykowanego do lądowego transportu międzynarodowego (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie); szlak serotoninowy jako podłoże powikłań neuropsychiatrycznych obturacyjnego bezdechu sennego (Uniwersytet Medyczny w Łodzi).

Program „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”, ustanowiony we wrześniu 2020 r., ma na celu wsparcie studentów w realizacji innowacyjnych projektów, podniesienie jakości działalności kół naukowych, a także usprawnienie mechanizmu transferu technologii i rozwiązań technicznych do sfery gospodarczej. W ramach przedsięwzięcia możliwy jest także zakup certyfikatów i licencji niezbędnych w procesie komercjalizacji wyników badań naukowych lub prac rozwojowych - informuje MEiN.

W poprzednich dwóch edycjach wsparcie otrzymały 234 projekty, w tym: w 2021 r. dofinansowanie otrzymało 128 projektów na łączną kwotę prawie 6,6 mln zł; laureaci zostali wyłonieni spośród 244 wnioskodawców; w 2022 r. dofinansowanie otrzymało 106 projektów na łączną kwotę ponad 5,7 mln zł; laureaci zostali wyłonieni spośród 214 wnioskodawców.(PAP)

bar/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 18.06.2024. Przygotowanie potraw na bazie staropolskich receptur z XVII i XVIII wieku, 18 bm. w restauracji Lwia Brama we Wrocławiu. Kucharzami byli studenci i naukowcy z Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego oraz przedstawiciele Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie i Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Wśród potraw znalazły się m.in. sproszkowane perły jako dodatek do deserów czy kawa z prażonych ziemniaków. PAP/Maciej Kulczyński

    Wrocław/ Studenci przygotowywali potrawy na bazie staropolskich receptur

  • Fot. Adobe Stock

    GUS: w ub. roku akademickim w Polsce kształciło się 1,24 mln studentów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera