Mikroflora jelitowa jako narzędzie w diagnostyce stłuszczenia wątroby

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Obecność niektórych metabolitów drobnoustrojów jelitowych ma związek z zawartością tłuszczu w wątrobie, co mogłoby ułatwić wykrywanie jej stłuszczenia – informuje pismo „mBio”.

Mikrobiota jelitowa (zwana potocznie mikroflorą jelitową) to ogół mikroorganizmów - głównie bakteryjnych, które najliczniej zasiedlają jelito grube. Jej określony skład wielokrotnie już powiązano z różnymi chorobami. Wzbudziło to nadzieje, że można będzie wykorzystać badanie mikrobioty w diagnostyce, na przykład analizując pochodzące z jelit metabolity, które są wytwarzane przez drobnoustroje z pożywienia.

Podczas badań (DOI: 10.1128/mbio.02663-22) przeprowadzonych niedawno na uniwersytecie w Jyväskylä we współpracy z uniwersytetami w Helsinkach, Wschodniej Finlandii i Indianie(USA), a także International Agency of Cancer Research (WHO), porównano mikroflorę jelitową i metabolity pochodzące z jelit zdrowych osób z grupy kontrolnej oraz od osób ze stłuszczoną wątrobą. Jak się okazało, niektóre metabolity drobnoustrojów jelitowych miały związek z zawartością tłuszczu w wątrobie.

Stłuszczeniowa choroba wątroby jest najczęstszą przewlekłą chorobą wątroby na świecie. Występuje zwłaszcza u osób otyłych i sprzyja chorobom układu krążenia. W kale osób ze stłuszczoną wątrobą było między innymi więcej produktów degradacji aminokwasów leucyny i histydyny, a także mniej testosteronu.

"Te biomarkery pochodzące z mikroflory jelitowej mogą być przydatne do diagnozowania stłuszczenia wątroby" – powiedziała dr Satu Pekkala z Wydziału Nauk o Sporcie i Zdrowiu. - "Obecnie analizujemy nowe dane, aby ustalić, czy biomarkery te można również wykorzystać do identyfikacji pacjentów ze stłuszczoną wątrobą, u których można zastosować spersonalizowaną dietę".

Co ciekawe, analiza próbek krwi wykazała, że osoby ze stłuszczoną wątrobą miały wyższy poziom kofeiny i jej metabolitów, mimo że obie grupy spożywały taką samą ilość kawy.

Wolniejszy metabolizm kofeiny może odzwierciedlać niższą aktywność enzymów cytochromowych w wątrobie. Enzymy te są ważnymi degradatorami leków i składników odżywczych, dlatego ich znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia powinno być dokładniej zbadane.

Przeglądając istniejącą literaturę, Pekkala znalazła niewiele badań dotyczących metabolitów kałowych w stłuszczeniowej chorobie wątroby. Co zaskakujące, wiele wyników badań było sprzecznych, a tylko ostatnie badanie samej Pekkali uwzględniło dietę w analizach.

"Ponieważ drobnoustroje trawią pokarm, który jemy - nie wiadomo, czy różnice w metabolitach między zdrową grupą kontrolną a pacjentami ze stłuszczoną wątrobą wynikają wyłącznie z różnic w diecie – wyjaśniła Pekkala. - Aby biomarkery mikrobiologiczne mogły być wykorzystywane do diagnostyki, potrzebne są dalsze badania na większych populacjach, a co najważniejsze, należy wziąć pod uwagę dietę wśród innych czynników zakłócających”.

Fiński zespół badawczy prowadzi już takie badania i planowane są kolejne.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera