Włochy/ Naukowcy: przypalone brzegi pizzy nie są szkodliwe dla zdrowia

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Wbrew wcześniejszym teoriom przypalone brzegi pizzy nie są rakotwórcze - zapewnili naukowcy po badaniach, jakie przeprowadzili. Według ekspertów neapolitańska pizza pieczona w piecu na drewno, na której brzegach pojawiają się zwęglone kawałki, jest bezpieczna dla zdrowia.

Najnowsze ustalenia specjalistów w dziedzinie bezpieczeństwa żywności przedstawiono podczas sympozjum „Pizza neapolitańska między tradycją a innowacją”, zorganizowanego przez Akademię Georgofili z Florencji.

„Pizza neapolitańska jest bezpieczna, nie wywołuje problemów, gdy jej części są przypalone”- podkreślił profesor technologii żywności Mauro Moresi z florenckiej instytucji naukowej. Przytoczył wyniki badań przeprowadzonych przez grupy naukowców z uniwersytetów w Neapolu i Viterbo. Wskazują one na niską ilość akrylamidu, czyli organicznego związku chemicznego, który może powstawać w wysokiej temperaturze i przyczyniać się do występowania m.in. nowotworów przewodu pokarmowego.

Niewielka ilość tego związku w części pizzy najbardziej poddanej działaniu wysokiej temperatury wynika z bardzo krótkiego czasu jej pieczenia w piecu na drewno- wyjaśnili eksperci. Średnia długość pieczenia w temperaturze 450 stopni wynosi około 90 sekund. Ponadto, jak zaznaczono, przypaleniu ulega maksimum 3 procent powierzchni.

„A zatem możemy stwierdzić z całą pewnością, że pizza neapolitańska jest bezpieczna”- podsumował badania profesor Moresi.

Z Rzymu Sylwia Wysocka(PAP)

sw/ mma/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Grzyb shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy zbadali podziemne skupiska mikroorganizmów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera