Niewielkie dinozaury żywiły się ssakami

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Niewielkie opierzone dinozaury mikroraptory żywiły się ssakami – informują naukowcy na łamach pisma „Journal of Vertebrate Paleontology”.

Mikroraptory były niewielkimi, drapieżnymi dinozaurami, opierzonymi i wyposażonymi w dwie pary skrzydeł. Rzadka skamieniałość mikroraptora z zawartością żołądka pozwala poznać, co wchodziło w skład diety tych dinozaurów.

Kiedy prof. Hans Larsson z McGill University (Kanada) ujrzał skamieniałość mikroraptora z fragmentem nogi ssaka w klatce piersiowej, ze zdziwienia opadła mu szczęka. Spośród kilkuset skamieniałości drapieżnych dinozaurów tylko 20 zachowało się wraz z resztkami ostatniego posiłku. Najnowsza jest dwudziestą pierwszą.

"Na początku nie mogłem w to uwierzyć. To była niewielka stópka ssaka, gryzonia, mierząca około centymetra" – opisuje.

Mikroraptor był oportunistycznym drapieżnikiem, który żywił się rybami, ptakami i jaszczurkami. Wcześniej już zdarzały się okazy mikroraptorów z resztkami ryby, ptaka i jaszczurki. Najnowsze odkrycie dodaje do tej listy również ssaka.

Mikroraptory były niewielkie, wielkością zbliżone do wron. Pierwszy okaz odkryty został w Chinach na początku XXI w.

Więcej - w publikacji źródłowej. (PAP)

krx/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Grzyb shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy zbadali podziemne skupiska mikroorganizmów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera