USA/ Eksperymentalna guma do żucia może pomóc w ograniczeniu transmisji Covid-19

Źródło: Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Eksperymentalna guma do żucia może pomóc w ograniczeniu transmisji Covid-19. Według najnowszych badań naukowców z Uniwersytetu Pensylwanii guma redukuje cząsteczki SARS-CoV-2 do niewykrywalnych poziomów.

Eksperymentalna guma do żucia "wyłapuje" cząsteczki SARS-CoV-2 obecne w ślinie. Naukowcy przygotowują się do rozpoczęcia pierwszego badania na ludziach - pisze w czwartek portal news.com.au.

Guma zawiera kopie białka ACE2 znajdującego się na powierzchni komórek, które koronawirus wykorzystuje do włamywania się do ich wnętrza w celu zainfekowania. W eksperymentach z wykorzystaniem śliny od osób zakażonych odmianami Delta lub Omikron, cząsteczki wirusa przyczepiły się do "receptorów" ACE2 w gumie do żucia, po czym obecność wirusa nie była wykrywalna.

W badaniu klinicznym pacjenci chorujący na Covid-19 będą żuli cztery gumy dziennie przez cztery dni.

"Ze względu na to, że transmisja przez nos jest znikoma w porównaniu z transmisją poprzez jamę ustną żucie gumy ACE2 i połykanie białka ACE2 powinno minimalizować infekcje, chronić pacjentów z Covid-19 i zapobiegać transmisji" - zapewnia dr Henry Daniell z Uniwersytetu Pensylwanii. (PAP)

kjm/ tebe/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Udomowione bakterie wytwarzają ser gruyère

  • Fot. Adobe Stock

    Sztuczne światło szkodzi rafom

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera