Nauka dla Społeczeństwa

25.04.2024
PL EN
31.07.2022 aktualizacja 31.07.2022

USA/ Eksperymentalna guma do żucia może pomóc w ograniczeniu transmisji Covid-19

Źródło: Adobe Stock Źródło: Adobe Stock

Eksperymentalna guma do żucia może pomóc w ograniczeniu transmisji Covid-19. Według najnowszych badań naukowców z Uniwersytetu Pensylwanii guma redukuje cząsteczki SARS-CoV-2 do niewykrywalnych poziomów.

Eksperymentalna guma do żucia "wyłapuje" cząsteczki SARS-CoV-2 obecne w ślinie. Naukowcy przygotowują się do rozpoczęcia pierwszego badania na ludziach - pisze w czwartek portal news.com.au.

Guma zawiera kopie białka ACE2 znajdującego się na powierzchni komórek, które koronawirus wykorzystuje do włamywania się do ich wnętrza w celu zainfekowania. W eksperymentach z wykorzystaniem śliny od osób zakażonych odmianami Delta lub Omikron, cząsteczki wirusa przyczepiły się do "receptorów" ACE2 w gumie do żucia, po czym obecność wirusa nie była wykrywalna.

W badaniu klinicznym pacjenci chorujący na Covid-19 będą żuli cztery gumy dziennie przez cztery dni.

"Ze względu na to, że transmisja przez nos jest znikoma w porównaniu z transmisją poprzez jamę ustną żucie gumy ACE2 i połykanie białka ACE2 powinno minimalizować infekcje, chronić pacjentów z Covid-19 i zapobiegać transmisji" - zapewnia dr Henry Daniell z Uniwersytetu Pensylwanii. (PAP)

kjm/ tebe/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024