Po Covid-19 rośnie ryzyko cukrzycy i chorób serca

Źródło: Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Po przebyciu Covid-19 ozdrowieńcy co najmniej przez 3 miesiące są bardziej zagrożeni cukrzycą, a przez 7 tygodni - chorobami układu krążenia. Naukowcy zalecają ostrożność i redukujący ryzyko styl życia.

Kolejne badania wskazują, że Covid-19 może uszkadzać liczne układy w organizmie. Prawdopodobnie w dużej mierze odpowiadają za nie wywołane infekcją stany zapalne i skrzepy. Ostatnio na łamach magazynu „PLoS Medicine” (https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004052) naukowcy z King’s College London potwierdzili ryzyko dwóch ważnych, potencjalnych komplikacji.

Okazało się, że po przejściu Covid-19 ozdrowieńcy częściej zapadają na cukrzycę i choroby sercowo-naczyniowe. Badacze zauważyli to po przeanalizowaniu danych na temat prawie 430 tys. pacjentów i takiej samej liczby osób z grupy kontrolnej.

Po przejściu Covid-19 ryzyko rozwoju cukrzycy w czasie pierwszych 4 tygodni rosło o 81 proc., i do 12 tygodnia było podniesione o 27 proc. Zagrożenie chorobami układu krążenia wzrastało natomiast aż sześciokrotnie, co wynikało głównie z zakrzepów w płucach i nieregularności pracy serca.

Podniesione ryzyko chorób naczyniowych zaczynało maleć po upływie pięciu tygodni i wracało do stany pierwotnego w czasie od 12 tygodni do roku.

Badanie wskazuje zatem na to, że wzrost ryzyka jest ograniczony w czasie, a nie permanentny.

Naukowcy sugerują, aby lekarze zalecali odpowiednie środki ostrożności i dbanie o takie elementy zdrowego stylu życia, jak dieta i odpowiedni ruch.

„Informacje, dostarczone dzięki temu szeroko zakrojonemu, populacyjnemu badaniu na temat długofalowego wpływu Covid-19 na ryzyko chorób naczyniowych i cukrzycy, będą wyjątkowo istotne dla lekarzy zajmujących się milionami osób, które przeszły Covid-19. Jasne jest, że przynajmniej przez pierwsze 3 miesiące potrzebna jest szczególna czujność” - podkreśla prof. King’s College, jeden z autorów odkrycia.

„Wykorzystanie dużej, krajowej bazy danych z elektronicznymi zapisami o zdrowiu ludności umożliwiła nam opisanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy w czasie ostrej i długiej fazy następującej po przejściu Covid-19. Choć pacjenci są najbardziej zagrożeni w pierwszych 4 tygodniach, ryzyko cukrzycy utrzymuje się na wyższym poziomie przez co najmniej 12 tygodni. Wskazane mogą być długotrwałe interwencje kliniczne oraz związane ze zdrowiem publicznym, skupiające się na obniżeniu ryzyka cukrzycy u osób zdrowiejących po Covid-19” - mówi główna autorka pracy, Emma Rezel-Potts. (PAP)

Marek Matacz

mat/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Hiszpania/ Co najmniej 17 par sokołów wędrownych wychowuje pisklęta na madryckich wieżowcach

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy: meduzy mogą zdominować Ocean Arktyczny

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera