Bakterie powodujące dur brzuszny coraz bardziej oporne na antybiotyki

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Największe dotychczasowe badania genomu bakterii Salmonella typhi, powodującej dur brzuszny, wykazały, że staje się ona coraz bardziej oporna na działanie antybiotyków – informuje pismo „The Lancet Microbe”.

Dur brzuszny to choroba dotykająca blisko 11 milionów ludzi i odpowiedzialna z ponad 100 tys. zgonów rocznie. Największe ryzyko zachorowania występuje w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, Afryce Północnej i Zachodniej oraz Ameryce Południowej. Leczenie antybiotykami przynosi zazwyczaj dobre rezultaty, jednak skuteczność działania antybiotyków jest jednak zagrożona przez pojawianie się opornych szczepów S. typhi.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda (USA) przeprowadzili sekwencjonowanie genomu bakterii pochodzących z 3489 próbek krwi pobranych w latach 2014-2019 od mieszkańców Bangladeszu, Indii, Nepalu i Pakistanu z potwierdzonym durem brzusznym. Do analizy włączono także 4169 próbek wyizolowanych z 70 innych krajów w latach 1905-2018.

Szczepy charakteryzowano jako wielolekooporne (posiadające mutacje genów związane z opornością na antybiotyki pierwszego rzutu: ampicylinę, chloramfenikol, kotrimoksazol). Stwierdzono także obecność mutacji wskazujących na oporność na antybiotyki makrolidowe i chinolony.

Badania wykazały, że antybiotykooporne szczepy migrowały pomiędzy państwami co najmniej 197 razy od 1990 roku. Najczęściej występowały w Azji i Afryce, jednak pojawiały się także w Wielkiej Brytanii, USA i Kanadzie.

„Prędkość, z jaką nastąpiło pojawienie się i rozprzestrzenienie silnie antybiotykoopornych szczepów S. typhi w ostatnich latach, budzi duży niepokój i wskazuje na potrzebę szerzej zakrojonych działań prewencyjnych, zwłaszcza w krajach o największym ryzyku zachorowania” – komentuje dr Jason Andrews, autor badań (DOI: 10.1016/S2666-5247(22)00093-3.).(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Grzyb shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy zbadali podziemne skupiska mikroorganizmów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera