Uczelnie i instytucje

Organizacji pomocy humanitarnej można się uczyć w Śląskim Uniwersytecie Medycznym

Nowa specjalność – organizacja pomocy humanitarnej – została utworzona we współpracy z Polską Akcją Humanitarną na kierunku zarządzanie ryzykiem zdrowotnym w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach.

"Liczne wydarzenia ostatnich lat, klęski żywiołowe, kryzysy uchodźcze, a ostatnio tragiczna wojna w Ukrainie pokazują, że trzeba umieć pomagać" – wskazał prodziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu dr Grzegorz Dziubanek.

"Uruchomienie specjalności organizacja pomocy humanitarnej jest odpowiedzią na wzrastające zapotrzebowanie na właściwie przygotowaną kadrę, posiadającą odpowiednie kompetencje w zakresie pomocy humanitarnej, niezbędnej w krajach szczególnie narażonych na skutki postępujących zmian klimatu oraz konsekwencje związane z niestabilną sytuacją geopolityczną" – dodał.

Absolwent nowej specjalności będzie wyposażony w wiedzę w zakresie pomocy przedmedycznej, zapewnienia dostępu do żywności, czystej i bezpiecznej wody czy środków higienicznych. Będzie znał problematykę skutków zdrowotnych kryzysów humanitarnych oraz sposoby minimalizacji wynikającego z nich ryzyka zdrowotnego.

Zajęcia będą prowadzili m.in. specjaliści z Polskiej Organizacji Humanitarnej, kierowanej przez Janinę Ochojską, która w 2017 r. otrzymała tytuł doktora honoris causa Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. (PAP)

autorka: Anna Gumułka

lun/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie otrzyma 15 mln zł na rozwój badań klinicznych

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera