Fizyk prof. Wrzalik o pączkach: wystarczy przeliczyć kalorie na dżule i można jeść śmiało

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Można jeść pączki i nie martwić się o figurę, bo przecież kula to bryła idealna. Zresztą wystarczy przeliczyć kalorie na dżule, by jeść śmiało - powiedział PAP dr hab. Roman Wrzalik - fizyk, profesor Uniwersytetu Śląskiego, który poświęcił pączkom rozprawkę.

Profesor Wrzalik udowodnił, że miłość do pączków, zwłaszcza w tłusty czwartek, łączy Polaków. Młodszych i starszych, kobiety i mężczyzn, a także humanistów i przedstawicieli nauk ścisłych.

"Pączek wprawiony w ruch obrotowy będzie się poruszał jak planeta Ziemia, bo pączek to według nas, fizyków, bryła sztywna. Im czerstwiejszy, tym sztywniejsza" - stwierdził prof. Roman Wrzalik. Dodał, że pączek wystrzelony z armaty - a jest taka teoria, że jego kształt ma nawiązywać do armatniej kuli - im czerstwiejszy, tym dalej poleci.

"Dlatego te najsmaczniejsze lądują na moim talerzu. Można by to nazwać prawem Wrzalika" - zażartował w rozmowie z PAP naukowiec.

Pączki i fizyka mają ze sobą - jak dowiódł - sporo wspólnego. "Choćby to, że patrząc na pączek, często myślimy - 500 kalorii. A kaloria jest jednostką energii" - powiedział profesor. Zaznaczył, że o ile biedny humanista może sobie tą informacją zepsuć tłusty czwartek, to fizyk będzie wiedział, że przyswajalną energię pączka można wyrazić też w dżulach - 2092 kJ.

"Z pozoru to żadna różnica, chyba że sobie przypomnimy, że dżul to jednostka wyrażająca pracę. Tak więc wystarczy pobiegać, pojeździć na rowerze czy posprzątać, i można spokojnie pączka, niejednego, zjeść" - powiedział PAP profesor.

W swojej rozprawce o pączkach i fizyce naukowiec napisał: "Powinniśmy zapomnieć dziś o +zimnych+ i w gruncie rzeczy niewywołujących emocji jednostkach energii, i skupić uwagę na budzącym tak wiele pozytywnych emocji pączku, a właściwie +Panu Pączku – królu końca karnawału+".(PAP)

Autor: Luiza Łuniewska

lui/ jann/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

  • Fot. Adobe Stock

    Kraków/ Naukowcy: zimą wdychamy więcej rakotwórczych dioksyn

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera