Negatywny efekt diety śródziemnomorskiej, związany ze zwiększoną ekspozycją na pestycydy niebezpieczne dla zdrowia, zaobserwował międzynarodowy zespół z udziałem Polaków. Tylko ekologiczne surowce i produkty pozwalają skomponować korzystną dla zdrowia dietę bogatą w owoce i warzywa – wnioskują badacze.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za wzorowy sposób odżywiania. Potwierdza to międzynarodowy zespół naukowców z udziałem badaczy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, dr hab. Dominiki Średnickiej-Tober i dr. Marcina Barańskiego. Żywieniowcy stawiają jednak ważny warunek – surowce i produkty powinny pochodzić od producentów stosujących metody produkcji żywności ekologicznej.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej skomponowanej na bazie konwencjonalnej żywności skutkuje 10-krotnie wyższym całkowitym spożyciem pestycydów niż dieta śródziemnomorska zestawiona w całości z żywności ekologicznej – wynika z artykułu w czasopiśmie The American Journal of Clinical Nutrition.
W tym samym badaniu wykazano, że konsumpcja żywności ekologicznej zmniejsza istotnie narażenie na wszystkie grupy syntetycznych pestycydów. Wyniki te mogą wyjaśniać często opisywany przez naukowców pozytywny wpływ żywności ekologicznej na zdrowie.
W tzw. badaniu interwencyjnym eksperci przez pięć tygodni analizowali efekty diety dwóch grup studentów podczas polowego kursu rolniczego na Krecie w Grecji. Pierwsza grupa stosowała dietę śródziemnomorską składającą się wyłącznie z żywności konwencjonalnej, natomiast grupa interwencyjna spożywała tę samą dietę złożoną wyłącznie z certyfikowanej żywności ekologicznej. Przed „interwencją” i po jej zakończeniu wszyscy uczestnicy odżywiali się ulubionymi produktami, według „zachodniej” diety, która - według ich dzienniczków żywieniowych - była uboga w spożycie owoców, warzyw i wina.
Okazało się, że przejście z diety „zachodniej” na dietę śródziemnomorską z wysokim spożyciem owoców i warzyw skutkowało ponad 3-krotnie wyższym całkowitym spożyciem insektycydów i związków fosforoorganicznych. Wykazano jednak, że ekologiczne metody produkcji żywności znacznie ograniczają pozostałości pestycydów, w tym insektycydów, fungicydów i herbicydów, w owocach, warzywach i produktach zbożowych.
„Wiele syntetycznych pestycydów wykrytych w tym badaniu zarówno w próbkach żywności, jak i moczu [badanych], może zawierać chemikalia zaburzające gospodarkę hormonalną. Spożywanie konwencjonalnej żywności wiąże się z 10-krotnie wyższą ekspozycją na pestycydy. Wysokim poziom spożycia żywności ekologicznej może wyjaśniać mniejszą częstość występowania nadwagi lub otyłości, zespołu metabolicznego i raka z w badaniach epidemiologicznych” – stwierdził współautor badania, prof. Carlo Leifert, dyrektor Fundacji Center for Organics Research na Southern Cross University.
Autorzy publikacji to: Leonidas Rempelos, Juan Wang, Marcin Barański, Anthony Watson, Nikolaos Volakakis, Hans-Wolfgang Hoppe, W Nikolaus Kühn-Velten, Catherine Hadall, Gultakin Hasanaliyeva, Eleni Chatzidimitriou, Amelia Magistrali, Hannah Davis, Vanessa Vigar, Dominika Średnicka-Tober, Steven Rushton, Per Ole Iversen, Chris J Seal i Carlo Leifert.
PAP – Nauka w Polsce
kol/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.