
Działanie spalin powstających w czasie gotowania na węglu lub gazie na ciężarne kobiety podnosi zagrożenie hiperaktywnością u potomstwa. Zdrowsze dla kobiet w ciąży i ich dzieci okazały się kuchenki elektryczne - wynika z badania przeprowadzonego przez chińskich naukowców.
W trakcie badania „Indor Air”, naukowcy ze Szpitala Dziecięcego Powiatu Longhua w Shenzen sprawdzili, czy sposób gotowania stosowany przez ciężarne matki wpływa na ryzyko hiperaktywności dziecka w wieku lat trzech. Projekt objął aż 45,5 tys. matek.
Badacze zajęli się tym tematem ze względu na doniesienia mówiące o wpływie jakości powietrza na rozwój układu nerwowego dzieci. Jednocześnie zwracają uwagę, że przynajmniej w chinach gotowanie to jedno z głównych źródeł zanieczyszczeń powietrza w domu.
Okazało się, że w porównaniu z kuchenkami elektrycznymi, stosowanie kuchenek węglowych lub gazowych zwiększało ryzyko wystąpienia u dzieci zachowań świadczących o hiperaktywności. Zagrożenie rosło także przy słabej wentylacji.
Wyniki okazały się przy tym spójne w różnych grupach określonych ze względu na status społeczny, wykształcenie i inne potencjalnie istotne czynniki.
Więcej informacji tutaj i tu. (PAP)
mat/ ekr/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.