Podlaskie/ Ruszyła szósta edycja konkursu "Technotalent`

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Młodzi uczniowie, studenci, naukowcy z ciekawymi pomysłami na wdrożenia, w których stosowane są nowoczesne technologie, mogą się zgłaszać do rozpoczętej szóstej edycji konkursu " Technotalent" - poinformowano we wtorek na konferencji prasowej na Politechnice Białostockiej.

Główny cel konkursu to - jak podkreślał prezes zarządu Fundacji "Technotalenty" Adam Walicki - działanie na rzecz tworzenia potencjału regionu poprzez identyfikację i wsparcie młodych, zdolnych ludzi.

Przewodniczący Rady Fundacji Marek Siergiej dodał, że chodzi o wspieranie młodych, zdolnych ludzi w realizacji och pomysłów na nowe produkty, usługi, a przez to tworzenie młodych przedsiębiorstw i zasilanie już istniejących w młode, zdolne, kreatywne kadry.

"To jest interes, który jest obopólny, bo dzięki naszym partnerom, dzięki przedsiębiorstwom, dzięki temu, że mamy zaangażowaną Izbę Przemysłowo-Handlową, jako partnera fundacji, to istnieje bardzo określony przepływ kadr z konkursu +Technotalent+ do białostockich przedsiębiorstw" - mówił Siergiej.

Projekty do konkursu można zgłaszać od 10 września do 15 października 2019 r. Lista finalistów będzie ogłoszona 9 listopada. Pod koniec listopada będą przeprowadzone finały konkursu. Uroczystą galę zaplanowano na 10 grudnia.

Konkurs odbywa się w tym roku w kategoriach: technika, wyzwanie społeczne, biznes, design, Technotalent Politechniki Białostockiej 2019, Technotalent Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Mogą się do niego zgłaszać osoby w wieku 18-35 lat, które - jak podają organizatorzy - albo realizują, albo już zrealizowały "innowacyjne projekty techniczne lub biznesowe".

Adam Walicki mówił, że ważna jest obecność w konkursie "Technotalent" regionalnych firm, ale także instytucji finansowych, bez zaangażowania których konkurs nie mógłby się odbywać. "Nie boimy się promować młodych ludzi, a przede wszystkim robimy to skutecznie" - dodał.

Tomasz Stypułkowski, prezes Instytutu Innowacji i Technologii Politechniki Białostockiej powiedział, że konkurs jest szansą na współpracę uczelni z młodymi ludźmi, całymi zespołami. Dodał, że powstało już kilka spółek zależnych we współpracy z uczelnią, jest realizowanych kilka projektów komercyjnych.

"Zdając sobie sprawę, że współpraca z biznesem jest kluczem do obopólnego rozwoju, nie tylko do przetrwania, ale też osiągania fajnych wyników zarówno naukowych, jak i biznesowych, z miłą chęcią angażujemy się w tę inicjatywę i widzimy tam dla nas, jako dla uczelni, korzyść i dla naszych studentów i naukowców, którzy zgłaszają tam swoje projekty" - dodał Stypułkowski.

Dr Andrzej Małkowski, kierownik Biura Transferu Technologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku zaznaczył, że także ta uczelnia widzi wielką korzyść ze współpracy z przedsiębiorcami, biznesem, bo jedną z misji uczelni jest transfer wiedzy uczelnianej, naukowej do społeczeństwa. Konkurs w tym pomaga, bo "identyfikuje, ośmiela i zachęca" te osoby, które mają pomysły do ich realizacji w praktyce.

Laureatka dwóch nagród z 2018 r. Ewelina Brzozowska podkreśliła, że konkurs "Technotalent" to szansa na realizację marzeń, na np. stworzenie prototypu wymyślonego, projektowanego urządzenia, "sprawdzenia, czy to faktycznie działa tak, jak powinno". Zaznaczyła, że droga do wprowadzenia produktu na rynek jest niełatwa, ale konkurs to miejsce spotkań ludzi, którzy w tym mogą pomóc.

PAP - Nauka w Polsce, Izabela Próchnicka

kow/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera