Borówki amerykańskie dobre dla serca

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Codzienne zjadanie 150 gramów borówek amerykańskich (mniej więcej filiżanka) zmniejsza ryzyko chorób serca nawet o 15 proc. – informuje "American Journal of Clinical Nutrition”.

Badania przeprowadzili naukowcy z University of East Anglia, we współpracy z kolegami z Harvardu i Wielkiej Brytanii. Postanowili sprawdzić, czy jedzenie borówek amerykańskich ma jakikolwiek wpływ na zespół metaboliczny - stan, który dotyka jedną trzecią dorosłych w krajach Zachodu.

Na zespół metaboliczny składają się co najmniej trzy z następujących czynników ryzyka: wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi, nadmiar tkanki tłuszczowej wokół talii, niski poziom „dobrego cholesterolu” i wysoki poziom trójglicerydów. Aby zmniejszyć związane z nim wysokie ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy często przepisywane są statyny i inne leki. Powszechnie także wiadomo, że pomocne mogą być zmiany w stylu życia, w tym dotyczące doboru żywności.

Wyniki wcześniejszych badań wskazywały, że osoby regularnie jedzące borówki amerykańskie mają mniejsze ryzyko rozwoju chorób, w tym cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Być może dlatego, że borówki są bogate w naturalnie występujące związki zwane antocyjanami – flawonoidy, odpowiedzialne za czerwony i niebieski kolor owoców.

Teraz naukowcy chcieli sprawdzić następstwa codziennego spożywania borówek u 138 osób z nadwagą i otyłością, w wieku od 50 do 75 lat, z zespołem metabolicznym. Sześciomiesięczne badanie było najdłuższym tego rodzaju.

Oceniano korzyści ze spożywania porcji 150 gramów (jedna filiżanka) w porównaniu do porcji 75 gramów (pół filiżanki). Uczestnicy jedli borówki w formie liofilizowanej, a grupie kontrolnej podano fioletowe placebo zawierające sztuczne barwniki i aromaty.

Jak się okazało, spożywanie jednej filiżanki borówek dziennie prowadziło do trwałej poprawy funkcji naczyniowych i sztywności tętnic. Tego rodzaju różnica powinna obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych od 12 do 15 proc.

Naukowców zaskoczyło to, że mniejsza (75 gramów) porcja borówek nie przyniosła korzyści badanej grupie ryzyka. Możliwe, że w przypadku osób otyłych potrzebna jest wyższa dawka niż w przypadku ogólnej populacji.

Autorzy uważają, że borówki amerykańskie i inne jagody powinny zostać włączone do strategii żywieniowych w celu zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych - szczególnie w przypadku grup ryzyka. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera