Fluor może mieć związek z cukrzycą

Matematyczne analizy wskazują, że wyższe spożycie fluorowanej wody ma związek z cukrzycą typu II – informuje „Journal of Water and Health”.

Fluorowanie wody zapobiega próchnicy zębów, która jest poważnym problemem zdrowotnym. W USA po raz pierwszy zastosowano je w latach 40. Jednak dodawanie do wody związków fluoru pozostaje rozwiązaniem kontrowersyjnym. Niektórzy naukowcy wskazują, że po dłuższym stosowaniu może powodować problemy zdrowotne, brakuje jednak badań, które by to udowodniły.

Częstość występowania cukrzycy typu II zwiększyła się w ciągu ostatnich 32 lat w USA niemal czterokrotnie i nadal rośnie. Jak wskazują wyniki analiz przeprowadzonych przez dr Kyle’a Fluegge podczas jego pracy na Case Western Reserve University School of Medicine, fluorowanie wody fluorkiem sodu może mieć związek z cukrzycą typu II. Analizy brały pod uwagę spożycie wody z kranu.

Dr Fluegge posłużył się modelami matematycznymi, analizując powszechnie dostępne dane dotyczące fluorowania wody oraz występowania cukrzycy w 22 stanach USA. Wziął przy tym pod uwagę wpływ otyłości oraz aktywności fizycznej, oceniony na podstawie ankiet telefonicznych. Analiza regresyjna wykazała związek pomiędzy fluorowaniem wody a częstszym występowaniem cukrzycy typu II w latach 2005-2010.

Według analiz Fluegge’a wzrostowi poziomu fluorków w wodzie o jeden miligram odpowiadał wzrost częstości występowania cukrzycy o 0,17 proc. Dalsze badania wykazały, że cukrzycy szczególnie sprzyja fluorek sodu, natomiast fluorokrzemian sodu zmniejsza ryzyko cukrzycy. Tam, gdzie woda zawierała naturalnie występujące związki fluoru (głównie fluorek wapnia) i nie była nimi sztucznie wzbogacana, chorych na cukrzycę było mniej.

Dr Flugge uważa, że potrzebne są dokładniejsze badania nad związkiem fluoru z cukrzycą.(PAP)

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera