Jedzenie tłustych ryb w okresie ciąży obniża ryzyko astmy u potomstwa

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Dzieci mam, które podczas ciąży regularnie jadły łososia rzadziej chorują na astmę, w porównaniu z dziećmi kobiet, które nie sięgały po tę tłustą rybę bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3 – wykazało badanie naukowców brytyjskich.

Zespół badaczy pod kierunkiem prof. Philipa Caldera z University of Southampton zaprezentował je podczas Kongresu Biologii Eksperymentalnej, który w dniach 2-6 kwietnia odbywał się w San Diego w USA.

Jak oceniają autorzy pracy, ma to związek z zawartością w łososiu i innych tłustych rybach morskich kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu w łonie matki, a później dziecka, po jego przyjściu na świat.

Badaniem objęto dwie grupy ciężarnych – w jednej panie jadły od 19 tygodnia ciąży porcję łososia dwa razy w tygodniu, natomiast kobiety z grupy kontrolnej nie jadły go wcale. Dzieci wszystkich uczestniczek przeszły testy na alergię po ukończeniu pół roku oraz między drugim a trzecim rokiem życia.

Prof. Calder, który omawiał wstępne wyniki badania w San Diego, zaznaczył, że po ukończeniu sześciu miesięcy odsetek występowania alergii w obu grupach dzieci nie różnił się. Jednak, między drugim a trzecim rokiem życia maluchy kobiet, które jadły łososia podczas ciąży rzadziej miały zdiagnozowaną astmę.

Zdaniem naukowców wyniki te potwierdzają, że sposób żywienia dziecka jeszcze w łonie matki może mieć dalekosiężny wpływ na jego zdrowie.

Prof. Calder od wielu lat prowadzi badania nad zależnością między składnikami diety a zdrowiem i ryzykiem wielu chorób, jak choroby autoagresywne i alergiczne. Jego zainteresowania dotyczą m.in. metabolizmu i działania kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza ich wpływu na funkcjonowanie układu odporności, procesy zapalne w organizmie oraz na układ sercowo-naczyniowy i metabolizm. (PAP)

jjj/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Indyk, fasolka i prezenty, czyli święta Bożego Narodzenia w kosmosie

  • Fot. Adobe Stock

    Reloop: rekordowe ilości odpadów w okresie świąt Bożego Narodzenia

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera