
Przyjmowanie przez kobiety w ciąży kwasu dokozaheksaenowego (DHA) stymuluje ekspresję genów odpowiedzialnych za przenikanie żelaza przez łożysko, zapobiegając niedoborowi tego pierwiastka w organizmie rozwijającego się dziecka - informuje "Journal of Functional Foods".
Naukowcy z Uniwersytetu Granady oraz King\'s College London przeprowadzili badania wśród 110 zdrowych Hiszpanek, z których połowa spożywała zbilansowaną dietę bogatą w ryby oraz wypijała codziennie dwie szklanki napoju mlecznego wzbogaconego 400 mg tranu. Grupa kontrolna spożywała równie zbilansowane pożywienie, jednak piła napój niezawierający kwasów omega-3.
Obserwacje trwały od szóstego miesiąca ciąży. Po każdym porodzie naukowcy analizowali próbki łożyska pod katem ekspresji genów. Jak się okazało, suplementacja pozytywnie wpłynęła na przenikanie żelaza przez syncytiotrofoblasty (wielojądrowe komórki łożyska) oraz utrzymanie prawidłowego poziomu tego pierwiastka w organizmie dziecka.
Badania te wskazują, że spożywanie kwasu dokozaheksaenowego w okresie ciąży korzystnie wpływa nie tylko na rozwój poznawczy dziecka, ale także zmniejsza ryzyko anemii, a co za tym idzie także niskiej wagi urodzeniowej - komentują autorzy.(PAP)
koc/ mrt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.