Odchudzanie chroni kolana

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Znacząco chudnąc, otyłe osoby mogą wyraźnie spowolnić procesy zwyrodnieniowe chrząstki stawów kolanowych – informuje serwis „EurekAlert”.

Badania wykonane metodą rezonansu magnetycznego (MRI) i dowodzące dobroczynnego wpływu odchudzania na stawy kolanowe zostały przedstawione podczas tegorocznej konferencji Radiological Society of North America (RSNA) w Chicago.

Otyłość należy do głównych przyczyn zwyrodnienia stawów (osteoartrozy). Jak wynika z danych Centers for Disease Control and Prevention, tego rodzaju zmiany zwyrodnieniowe występują u ponad jednej trzeciej dorosłych osób powyżej 60. roku życia. Stawy kolanowe często ulegają zmianom zwyrodnieniowym – czasem tak bardzo, że staje się konieczne zastąpienie ich protezami. Ból i niesprawność wynikające z osteoartrozy to powszechnie występujący problem zdrowotny. Raz zniszczona chrząstka stawowa nie odrasta.

Dr Alexandra Gersing, specjalistka od obrazowania medycznego z University of California w San Francisco wraz z kolegami przeprowadziła badania nad związkiem pomiędzy różnego stopnia utratą wagi a postępem degeneracji chrząstki stawowej u 506 osób z nadwagą lub otyłością.

Badani mieli łagodną lub umiarkowaną osteoartrozę albo występowały u nich czynniki ryzyka sprzyjające tej chorobie. Podzielono ich na trzy grupy- grupa kontrolna nie schudła wcale, druga minimalnie, a trzecia straciła ponad 10 proc. masy ciała. Wszystkich poddano badaniu MRI.

Jak zaznacza dr Gersing, dzięki pomiarowi jednego z parametrów (czasu T2) można obserwować zmiany jakości chrząstki na bardzo wczesnym etapie – zanim jeszcze dojdzie do znaczących uszkodzeń. Czteroletnia obserwacja wykazała, że schudnięcie chroni przed degeneracją chrząstki, a im więcej kilogramów się straci (możliwie wcześnie), tym lepiej.

W przyszłości naukowcy chcą sprawdzić także wpływ cukrzycy (mającej bliski związek z otyłością) na degenerację chrząstki, jak również prześledzić dalsze losy osób biorących udział w badaniach. (PAP)

pmw/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera