Gdyby nie witamina A, komórki odpornościowe nie trafiałyby we właściwe miejsce - informuje internetowa wersja pisma „Immunity”.
Jak wykazali naukowcy z Purdue University, kwas retinowy, metabolit witaminy A jest w przypadku dwóch z trzech typów komórek odpornościowych niezbędny, aby trafiły one na właściwe miejsce w jelicie.
„Wiadomo, że niedobór witaminy A zwiększa podatność na choroby i obniża zawartość komórek odpornościowych w barierze śluzówkowej jelit” – mówi kierujący badaniami prof. Chang Kim z Purdue’s College of Veterinary Medicine. Celem jego badań, przeprowadzonych zarówno na myszach, jak i kulturach tkankowych, było określenie specyficznej roli, jaka witamina ta odgrywa w układzie odpornościowym, jej wpływ na komórki i procesy biologiczne. Im lepiej uda się poznać działanie układu odpornościowego, tym skuteczniejsze będzie mogło być leczenie infekcji, chorób autoimmunologicznych czy o podłożu zapalnym.
W układzie odpornościowym są dwie kategorie komórek, dzięki których współpracy można zwalczyć infekcję: naturalne komórki limfoidalne i leukocyty, które zjawiają się natychmiast i działają szybko, aby zwalczyć proces zapalny - oraz adaptacyjne komórki odpornościowe –limfocyty T i B, które zjawiają się później, ale będąc bardziej specyficznymi dla patogenu skuteczniej go likwidują albo neutralizują.
Wszystkie komórki odpornościowe powstają w szpiku kostnym, ale z czasem zasiedlają inne obszary ciała. Naturalne komórki limfoidalne – także te badane przez Kima - są obecne w tkankach stanowiących barierę dla mikroorganizmów, na przykład w jelitach. Nie wiadomo jednak było, w jaki sposób tam trafiają.
Naturalne komórki limfoidalne początkowo gromadzą się w węzłach chłonnych, dopiero potem wyruszają do miejsca przeznaczenia. Jak ustalił zespół Kima, kwas retinowy aktywuje w komórkach specyficzne receptory, które działają jak urządzenia naprowadzające. Właśnie dzięki nim limfocyty trafiają do jelit drogą układu krwionośnego. Gdy dotrą do drobnych naczyń jelit, receptory przyczepiają się do specyficznych cząsteczek i pozostają na miejscu.
Ich skoncentrowanie w barierze śluzówkowej jelita – którą atakują bakterie wirusy i pasożyty ma większy sens niż w przypadku rozsiania po całym organizmie.
Odpowiednia zawartość witaminy A w pożywieniu zwiększa odporność na infekcje. Pokarmy bogate w witaminę A to między innymi jaja, wątróbka, pomidory, brokuły, marchew, szpinak, melony i morele.(PAP)
pmw/ krf/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.