Uczelnie i instytucje

Ponad 380 studentów Uniwersytetu Łódzkiego skorzystało ze staży w firmach

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Współpraca z 69 firmami krajowymi i zagranicznymi, ponad 380 staży oraz ponad 500 godzin doradztwa zawodowego dla studentów - to część efektów programu, który miał ułatwić studentom Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego wejście na rynek pracy. Studenci pracowali m.in. w Portugalii, Francji czy w Niemczech.

Projekt "Praktyczne elementy kształcenia odpowiedzią na potrzeby rynku pracy – Program rozwoju Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego", był realizowany od kwietnia 2014 r. Jego celem było nawiązanie i wzmocnienie współpracy z firmami, dla kształtowania i podnoszenia praktycznych kompetencji zawodowych studentów oraz zwiększenie ich szans na rynku pracy.

Projekt skierowany był do studentów studiów stacjonarnych II stopnia na kierunkach: zarządzanie, logistyka oraz finanse i rachunkowość. "Wszyscy uczestnicy mieli możliwość konsultacji z doradcami zawodowymi oraz udziału w szkoleniach z kompetencji społecznych i personalnych" - poinformowała PAP Agnieszka Wołowiec z Wydziału Zarządzania łódzkiej uczelni.

Studenci uczyli się pracy w grupie, przedsiębiorczego myślenia, planowania, zarządzania czasem oraz komunikowania się – łącznie przeprowadzono niemal 1300 godzin szkoleń oraz 512 godzin doradztwa grupowego.

Z kolei pracodawcy zaoferowali uczestnikom projektu aż 382 trzymiesięczne, płatne staże zawodowe - w tym 40 pełnoetatowych i 322 półetatowe staże krajowe oraz 20 pełnoetatowych staży zagranicznych. Wielu stażystów kontynuowało pracę w firmach po zakończeniu stażu. Studenci pracowali m.in. w Portugalii, Francji, Niemczech, Holandii, Wielkiej Brytanii czy Belgii.

Projekt obejmuje także coaching kariery dla osób, które odbędą staż zawodowy.

"Spersonalizowane, kilkugodzinne spotkania służyły indywidualnemu rozwojowi zawodowemu, ustalaniu celów, odkrywaniu predyspozycji zawodowych. Tylko do końca lutego skorzystało z nich już 270 osób. Ważnym elementem projektu jest także wprowadzenie praktycznych elementów kształcenia do programów studiów" - wyjaśniła Wołowiec.

Projekt był współfinansowany z Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Konferencja podsumowująca wszystkie założenia i efekty programu odbędzie się 5 maja na Wydziale Zarządzania łódzkiej uczelni.

PAP - Nauka w Polsce

szu/ mab/ mrt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie otrzyma 15 mln zł na rozwój badań klinicznych

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera