Dylematy naukowców: zdrowszy sok pomarańczowy czy świeża pomarańcza?

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Świeży owoc pomarańczy zawiera więcej korzystnych dla zdrowia składników, ale organizm człowieka lepiej przyswaja je z soku – czytamy w „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Większość specjalistów uważa, że w celu osiągnięcia korzyści zdrowotnych lepiej zjeść świeżą pomarańczę niż wypić sok pomarańczowy, który często zawiera sporo cukru lub innych substancji słodzących. Jednak naukowcy z Uniwersytetu Hohenheim (Niemcy) i Uniwersytetu im. Króla Abdulaziza (Arabia Saudyjska) twierdzą, że wybór nie jest wcale taki oczywisty.

Badacze wykryli, że pasteryzowany sok pomarańczowy zawiera, co prawda, mniej zbawiennych dla zdrowia związków – jest nieco uboższy w karotenoidy, flawonoidy i witaminę C, ale substancje te po przetworzeniu są lepiej przyswajalne i mogą zostać efektywniej wykorzystane przez organizm człowieka.

Karotenoidy i flawonoidy to naturalne przeciwutleniacze, które przyczyniają się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia niektórych typów nowotworów oraz chorób układu krążenia. (PAP)

ooo/jjj/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Odpchlone psy mogą zanieczyszczać wodę

  • Fot. Adobe Stock

    Astronomowie wykryli cegiełkę życia w dysku wokół gwiazdy

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera