
Badania na myszach wykazały, że niedobór witaminy A w diecie wiążę się z utratą powstających w trzustce komórek beta, hamując produkcję insuliny i sprzyjając rozwojowi cukrzycy - informuje" Journal of Biological Chemistry"
Naukowcy z Weill Cornell Medical College w Nowym Jorku wyeliminowali witaminę A z pokarmu podawanego myszom laboratoryjnym. Zaobserwowano wówczas masową utratę komórek beta w trzustce i co za tym idzie obniżenie poziomu insuliny oraz podwyższenie poziomu glukozy we krwi. Po ponownym włączeniu witaminy A do jadłospisu gryzoni liczba komórek beta wzrosła, podobnie jak poziom insuliny, a stężenie glukozy we krwi wróciło do normy.
"Utratę komórek beta obserwuje się u pacjentów z cukrzycą typu 1 oraz zaawansowaną cukrzycą typu 2, dlatego uwaga naukowców skupia się na możliwościach opracowania nowych metod pozwalających na ich zachowanie lub uzupełnienie" - podkreśla autor badań dr Steven Trasino.
Badacz dodaje, że podczas kolejnych analiz naukowcy postarają się wyjaśnić, w jaki sposób deficyt witaminy A powoduje śmierć komórek beta. Wygląda na to, że są one bardzo wrażliwe na brak witaminy A w pożywieniu. Rozpatrywana będzie także skuteczność zastosowania syntetycznego odpowiednika witaminy A u pacjentów z cukrzycą. (PAP)
koc/jjj/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.