Matczyny zapach strachu

Próbka zapachu wydzielanego przez przestraszoną matkę wystarczy, aby jej nowo narodzone dzieci nauczyły się bać tego samego, co ona – informuje czasopismo „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Badacze z Uniwersytetu Michigan i Uniwersytetu Nowojorskiego (USA) wykazali, że małe szczurki już w pierwszych dniach życia są w stanie nauczyć się odczuwania lęku w obecności określonych bodźców tylko na podstawie zapachu wydzielanego przez przestraszoną matkę.

Naukowcy nauczyli samice szczurów reagowania strachem na zapach mięty jeszcze zanim zaszły w ciążę. W tym celu aplikowali zwierzętom umiarkowane wstrząsy elektryczne za każdym razem, gdy woń mięty unosiła się w pobliżu. Procedurę powtarzano wielokrotnie, dopóki szczury nie zaczęły automatycznie okazywać zaniepokojenia po rozpyleniu zapachu rośliny.

Następnie przystąpiono do testów na nowo narodzonych gryzoniach. Najpierw wywoływano reakcję strachu u matki (już bez stosowania wstrząsów), a następnie obserwowano, czy jej dzieci także zaczną obawiać się mięty.

Okazało się, że zapach strachu matki wystarczał, aby małe szczurki również zaczęły reagować lękiem. Matka nawet nie musiała być obecna w pomieszczeniu. Ważne, by maluchy miały możliwość poczuć jej woń.

Stwierdzono, że za naukę reakcji strachu na nowe bodźce poprzez zapach odpowiada rejon mózgu zwany jądrem bocznym ciała migdałowatego. Nie powinno to dziwić, gdyż ośrodek ten w późniejszym życiu pełni główną rolę w wykrywaniu zagrożenia i planowaniu reakcji na nie.

„Nasze badanie pokazuje, że dzieci mogą uczyć się na podstawie matczynej ekspresji strachu na bardzo wczesnym etapie życia. Przejmują doświadczenia matki, jeszcze zanim same są w stanie zdobyć własne. Co najważniejsze, takie przekazane przez matkę wspomnienia są bardzo trwałe, podczas gdy inne informacje, jeśli nie są powtarzane, szybko zanikają” – mówi Jacek Dębiec, współautor badania. (PAP)

ooo/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Szybki internet sprzyja otyłości

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Badania: ponad jedna trzecia operowanych pacjentów wciąż doświadcza działań niepożądanych

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera