
Proces zapominania jest niezbędny do eliminacji niepotrzebnych informacji i utrzymania odpowiedniej plastyczności układu nerwowego. Naukowcy wiedzą już, jak działa ten mechanizm na poziomie molekularnym.
Pracownicy Uniwersytetu Bazylejskiego w Szwajcarii doszli do wniosku, że zapominanie to aktywny proces w dużej mierze kontrolowany przez tzw. białko musashi, które zapobiega stabilizacji niektórych struktur nerwowych. Nieprawidłowe funkcjonowanie mechanizmu zapominania może prowadzić do powstania poważnych zaburzeń psychicznych.
Wyniki niniejszego badania publikuje czasopismo „Cell”.
Badacze przeprowadzili eksperyment z wykorzystaniem genetycznie zmodyfikowanych nicieni C. Elegans, które zostały pozbawione białka musashi. Robaki wystawiono na działanie bodźców zapachowych.
Okazało się, że „wybrakowane” nicienie zachowały zdolność do uczenia się i nie odstawały pod tym względem od zwykłych zwierząt. Jednak po upływie pewnego czasu zauważono, że obleńce pozbawione białka musashi dłużej utrzymywały informacje w pamięci – przejawiały upośledzoną umiejętność zapominania.
Dalsze analizy pozwoliły stwierdzić, że białko musashi hamuje działanie cząsteczek odpowiedzialnych za stabilizację połączeń synaptycznych w mózgu, co wydaje się mieć istotne znaczenie dla procesów zapamiętywania i zapominania.
Naukowcy zaobserwowali dwie równolegle przebiegające procedury. Z jednej strony białko musashi zapobiega stabilizacji połączeń synaptycznych i ułatwia zapominanie. Z drugiej strony inne białko – adducyna – stymuluje rozwój połączeń synaptycznych i pomaga w zachowaniu wspomnień. Dopiero równowaga pomiędzy aktywnością obu białek pozwala na prawidłowe funkcjonowanie pamięci i zachowanie zdrowia psychicznego.
Badacze mają nadzieję, że białko musashi uda się w przyszłości wykorzystać do stworzenia nowych terapii dla osób, u których zapominanie przyjmuje formę patologii, np. pacjentów z Alzheimerem. (PAP)
ooo/ ula/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.