
Wyższy poziom witaminy D w organizmie ma związek z łagodniejszym przebiegiem choroby Parkinsona, zachowaniem lepszych funkcji poznawczych i mniejszą podatnością na depresję - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Parkinson\'s Disease".
Badaniami objęto 286 pacjentów z chorobą Parkinsona, którzy przeszli serię testów sprawdzających m.in. ogólną sprawność poznawczą, pamięć słuchową, semantyczną płynność słowną i objawy depresji. U 61 osób zdiagnozowano demencję.
Naukowcy zaobserwowali, że pacjenci bez objawów demencji z wyższym stężeniem kalcyfediolu (jednego z metabolitów witaminy D3) w surowicy osiągali lepsze wyniki podczas testów sprawności kognitywnej oraz rzadziej występowały u nich objawy depresji.
Jak zaznaczają naukowcy, wyniki analizy nie dają odpowiedzi na pytanie, czy niski poziom witaminy D pogarsza funkcje poznawcze, czy też osoby z bardziej zaawansowaną chorobą mają mniejszy kontakt ze słońcem, co prowadzi do obniżenia poziomu tej witaminy w organizmie. Nie brano pod uwagę także tego, czy pacjenci przyjmowali suplementy diety zawierające witaminę D.
"Fakt, że zależność ta była silniejsza u uczestników bez demencji sugeruje, że wcześniejsza interwencja, zanim pojawią się objawy demencji, mogłaby pomóc opóźnić początek zaburzeń poznawczych" - mówi dr Amie L. Peterson, autorka badań.(PAP)
koc/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.