Mucha z surówką - pająki jedzą zdrowiej, niż sądzimy

Nie takie z nich drapieżniki, za jakie je mamy. U niektórych pająków nawet jedną czwartą diety stanowią pyłki roślin - wynika z badań przedstawionych w "PLOS One".

Kiedy brakuje owadów, pająki krzyżakowate (m.in. popularni bywalcy naszych ogrodów) nie gardzą roślinnym pyłkiem - twierdzi dr Dirk Sanders z University of Exeter.

Pajęcze sieci to pułapki zastawiane na owady. Sprawdzają się jednak również jako narzędzia do odławiania unoszącej się w powietrzu drobnicy: pyłków roślin czy zarodników grzybów.

Aby sprawdzić, czy diety pająków zawierają taki właśnie komponent roślinny, Sanders i współpracujący z nim Benjamin Eggs z University of Bern przeprowadzili kilka eksperymentów, m.in. analizę izotopów w ciele młodych pająków. Według ich wyliczeń pyłki mogą stanowić nawet jedną czwartą pajęczego pokarmu. Podstawę diety stanowią jednak owady latające.

Pająki, które zjadały owady i pyłki, odżywiały się w najlepszy możliwy sposób, uzyskując z tego połączenia diety wszystkie niezbędne składniki - podkreślają naukowcy.

"Większość ludzi i naukowców myśli o pająkach wyłącznie jako o zwierzętach drapieżnych. W rodzinie pająków krzyżakowatych jest jednak inaczej. Wykazaliśmy, że żywiły się one pyłkiem, wpadającym w ich sieci, nawet jeśli miały co jeść - i że pyłki stanowiły ważną część ich jadłospisu" - mówi Sanders.

"Udział pyłków w diecie pająków żyjących na wolności był duży. Zamiast do drapieżników, powinniśmy je zaliczać do zwierząt wszystkożernych" - dodał badacz.

Pająki krzyżakowate regularnie demontują swoje pajęczyny, po czym je zjadają - to ich metoda recyklingu białkowych włókien, z których budują kolejną sieć. Niektórzy naukowcy sugerowali, że przy takiej okazji pająki "przypadkowo" zjadają przylepione do sieci pyłki. Nowe badanie każe to jednak wykluczyć, m.in. ze względu na wielkość pyłków. Sanders i Eggs twierdzą, że pająki zjadają pyłki w sposób aktywny, a wcześniej działają na nie specjalnym enzymem trawiennym, który ułatwia odzyskanie z pyłku najbardziej odżywczych związków. (PAP)

zan/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Lek na niewydolność serca może pomóc zapobiec uszkodzeniu serca związanemu z chemioterapią

  • Fot. Adobe Stock

    Szybki internet sprzyja otyłości

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera