Zmarł dwukrotny laureat Nobla z chemii Fred Sanger

Pochodzący z Wielkiej Brytanii dwukrotny laureat nagrody Nobla z chemii Fred Sanger zmarł w środę w wieku 95 lat - poinformował Uniwersytet Cambridge. Jego badania pomogły w rozwoju prac nad ludzkim genomem i wpłynęły na kształt współczesnej genetyki.

Sanger przez lata pracował nad szybką metodą sekwencjonowania kwasu dezoksyrybonukleinowego (DNA), która pomogła odczytywać informacje zawarte w kodzie genetycznym. Między innymi dzięki jego odkryciom można było stworzyć mapę ludzkiego genomu.

Brytyjski naukowiec otrzymał swoją pierwszą nagrodę Nobla w 1958 roku za badania nad strukturą insuliny. Drugi raz otrzymał to wyróżnienie w 1980 r., kiedy doceniono jego wkład w badania nad DNA jako nośnikiem informacji genetycznych, które determinują sposób, w jaki organizmy wyglądają i funkcjonują.

"Jego dwa kluczowe odkrycia - sekwencjonowania protein i kwasów nukleinowych - otworzyły pole dla biologii molekularnej, genetyki i genomiki" - zaznaczył w oficjalnym oświadczeniu profesor Uniwersytetu Cambridge Colin Balkemore. Podkreślił jednocześnie, że Sanger był "prawdziwym bohaterem XX-wiecznej nauki brytyjskiej".

Frederick Sanger przeszedł na emeryturę w 1983 r.(PAP)

lm/ kar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Mars mógł mieć płynne jądro, uważają naukowcy

  • Fot. Adobe Stock

    Perseverance dostarczył nowych wskazówek odnośnie przeszłości Marsa

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera