Już w neolicie rolnicy nawozili pola obornikiem

Już 8 tys. lat temu pierwsi europejscy rolnicy nawozili pola, wykorzystując obornik pochodzący od hodowanych przez nich zwierząt – informuje pismo PNAS.

Jak wykazał zespół Amy Bogaard z University of Oxford, pochodzące z neolitu zwęglone resztki ziarna i kiełki zebrane w 13 miejscach Europy zawierały zwiększona ilość stabilnego izotopu azotu (azot -15), który występuje także w oborniku. Sugeruje to, że neolityczni rolnicy poświęcali dużo czasu swojej ziemi i nie mogli prowadzić koczowniczego stylu życia.

Rozpoczęcie uprawy ziemi było jedną z najważniejszych zmian kulturowych w historii ludzkości. To właśnie z rolnictwem związany jest początek nowej epoki kamiennej – neolitu.

Dotychczas specjaliści uważali, że nawożenie obornikiem pojawiło się dopiero w epoce żelaza (2 do 3 tysięcy lat temu), zaś rolnicy z okresu neolitu nie osiedlali się w jednym miejscu; przemieszczali się z miejsca na miejsce - jak wcześniejsi myśliwi i zbieracze - i siali na coraz to nowych obszarach. Skoro jednak starali się zwiększyć żyzność gleby, najwidoczniej pozostawali w jednym miejscu dostatecznie długo, aby doczekać się większych plonów i myśleli o zaopatrzeniu w żywność kolejnych pokoleń. Powoli rozkładający się nawóz naturalny zwiększa produkcję żywności przez wiele lat.

Ponieważ ziemia stała się cennym dobrem, poszczególne rodziny zaczęły uważać ją za swoją dziedziczną własność. Konsekwencją był podział na posiadaczy i nieposiadających, co pociągnęło za sobą tworzenie się hierarchii społecznej.

Badania naukowców z Oksfordu wskazują, że także sposób odżywiania mógł być w epoce kamiennej inny niż się dotąd wydawało. Ponieważ w zachowanych szczątkach ludzkich jest dużo azotu N-15, specjaliści uważali, ze świadczy to o odżywianiu się głównie mięsem. Jednak także zboże nawożone bogatym w N-15 obornikiem zawierało dużo tego izotopu. Wydaje się wiec, że dieta neolitycznych rolników mogła zawierać więcej produktów roślinnych. (PAP)

pmw/ ula/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Adobe Stock

    USA/ Sąd: Trump nie może uniemożliwić Harvardowi przyjmowania zagranicznych studentów

  • Adobe Stock

    Rozprzestrzenia się nowy wariant Covid-19 o nazwie Nimbus, powoduje ostre bóle gardła

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera