Sezonowe przygnębienie dopada szczury na wiosnę

Objawy sezonowej choroby afektywnej (ang. seasonal affective disorder, w skrócie SAD), które ludziom dokuczają jesienią i zimą, u szczurów pojawiają się wiosną, gdy dni stają się dłuższe - wykazały badania, o których poinformował tygodnik "Science".

Biolodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (USA) ustalili, że objawy depresji i lęku u gryzoni są wynikiem zmian chemicznych zachodzących w mózgu. Komórki nerwowe szczurów funkcjonujących przez tydzień po 19 godzin na dobę w ciemności, syntezowały więcej dopaminy, co sprawiało, że zwierzęta były mniej zestresowane i lękliwe oraz chętniej eksplorowały nieznane zakamarki labiryntu. W sytuacji, gdy przez 19 godzin na dobę gryzonie miały kontakt ze światłem dziennym, produkowane były większe ilości somatostatyny, która wyzwalała niepokój.

Zmiany nie były związane z powstawaniem nowych neuronów. Zachodziły one w obrębie tych samych komórek, które "przełączały się" na syntezę innego neuroprzekaźnika - mówi autor badań Nicholas Spitzer.

Szczury gromadzą pożywienie nocą, podczas gdy ludzie zdobywają je za dnia. Różnice te mają więc sens - podkreśla badacz. Jego zdaniem informacje te mogą w przyszłości pomóc opracować nowe metody walki m.in. z chorobą Parkinsona, powodowaną przez śmierć neuronów dopaminergicznych, które syntezują i uwalniają dopaminę.(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera