Centrum Badawczo-Innowacyjne PAN powstanie w Lublinie

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Hodowla alg i wytwarzanie z nich energii odnawialnej, symulacja erozji gleby i wzrostu roślin, to niektóre możliwości laboratoriów i sprzętu Centrum Badawczo-Innowacyjnego Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie. Placówka powstała we współpracy z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości.

"Obecnie podpisany projekt CBI, stanowić będzie ważny element procesu tworzenia silnego ośrodka naukowo-badawczego w Lublinie zajmującego się zagadnieniami energii odnawialnej, ochrony środowiska oraz produkcji żywności" – poinformował Jarosław Zdunek z Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie.

Jak czytamy w przesłanym PAP komunikacie, potencjał badawczy stworzy możliwość samodzielnego odtwarzania i symulacji procesów produkcyjnych, co w znacznym stopniu zbliży Instytut Agrofizyki PAN do sfery Badań i Rozwoju.

"Dzięki nowemu Centrum praca Instytutu uzyska nowy wymiar i stworzy możliwość realizacji zaawansowanych badań naukowych w obszarze badań podstawowych i aplikacyjnych, ale również umożliwi konfrontację wyników badań z rzeczywistymi procesami zachodzącymi w środowisku, glebie oraz materiałach roślinnych w warunkach naturalnych oraz podczas procesów technologicznych” – informuje Jarosław Zdunek.

Projekt obejmie budowę i wyposażenie obiektu pełniącego funkcję laboratorium, umożliwi też testowanie w małej skali niektórych procesów produkcyjnych, np. hodowli alg i wytwarzania z nich energii odnawialnej, produkcji nowych form biomasy, innowacyjnych modeli produkcji oleju rzepakowego, symulacji erozji glebowej, wzrostu roślin a także symulacji procesów przechowalniczych owoców i warzyw.

Ważnym elementem projektu będą stworzone nowoczesne laboratoria mikrobiologii oraz biochemii, kierunków uznawanych za rozwojowe i coraz częściej stosowanych naukach przyrodniczych.

Projekt budowy Centrum Badawczo – Innowacyjnego powstał w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej na lata 2007-2013. Umowa opiewa na kwotę ponad 26 mln zł.

PAP – Nauka w Polsce

ekr/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspert: Polski teleskop poleci w przyszłym roku na orbitę Księżyca

  • Na zdj. od lewej: mgr inż. Stefania Wolff (WFTiMS PG i IMP PAN), mgr Angelika Łepek (WFTiMS PG), prof. Jacek Ryl (WFTiMS PG), dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak, prof. IMP PAN (IMP PAN), dr inż. Wiktoria Lipińska (IMP PAN, absolwentka PG), dr hab. inż. Andrzej Nowak, prof. PG (WChem PG). Fot. Krzysztof Mystkowski / Politechnika Gdańska

    Naukowcy z Politechniki Gdańskiej zamienili kapustę pekińską w materiał do sensorów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera