Kawa zawierająca kofeinę przyczynia się do utraty wzroku

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Częste picie kawy zawierającej kofeinę zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na jaskrę wtórną - informują amerykańscy badacze na łamach czasopisma "Investigative Ophthalmology & Visual Science".

Naukowcy dowiedli, że intensywna konsumpcja kawy z kofeiną może być związana z ryzykiem złuszczania torebki soczewki ocznej, które prowadzi do rozwoju jaskry torebkowej (exfoliation glaucoma), klasyfikowanej jako typ jaskry wtórnej otwartego kąta przesączenia.

Jest to pierwsze badanie dotyczące związku między piciem kawy a zachorowalnością na jaskrę przeprowadzone na obywatelach Stanów Zjednoczonych.

"Największy odsetek zachorowalności na zespół eksfoliacji i jaskrę występuje wśród populacji skandynawskiej. Ponieważ populacja skandynawska ma również najwyższy wskaźnik konsumpcji kawy z kofeiną na świecie, a nasza grupa badawcza już wcześniej wykazała, że zwiększone spożycie kawy z kofeiną jest związane z podwyższonym ryzykiem wystąpienia jaskry pierwotnej z otwartym kątem przesączenia, przeprowadziliśmy badanie, które sprawdza, czy picie kawy wpływa na ryzyko zachorowania na jaskrę torebkową" - mówi Jae Hee Kang z Channing Division of Network Medicine w Brigham i Women\'s Hospital w Bostonie.

Okazało się, że rzeczywiście picie kawy z kofeiną może wiązać się z rozwojem jaskry torebkowej i zespołu eksfoliacji (exfoliationsyndrome) - choroby polegającej na powstawaniu i gromadzeniu się w różnych tkankach narządu wzroku patologicznego materiału. Ryzykowne dla zdrowia okazało się picie co najmniej trzech filiżanek kawy dziennie.

Jednakże badacze podkreślają, że inne napoje zawierające kofeinę, czyli napoje gazowane, herbata i czekolada, nie zwiększają prawdopodobieństwa zachorowania na jaskrę wtórną. Kawa bezkofeinowa również jest niegroźna.

Naukowcy mają nadzieję, że zostanie przeprowadzonych więcej badań obejmujących inne populacje, które mogłyby potwierdzić istnienie związku przyczynowego między piciem kawy a rozwojem jaskry wtórnej. Liczą też na to, że być może inne składniki diety zostaną zidentyfikowane jako czynniki ryzyka. (PAP)

ooo/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera