W ciepłych oceanach będą mniejsze ryby

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Z powodu zmian klimatu oceany na ziemi są coraz cieplejsze i zawierają coraz mniej tlenu. W niedalekiej przyszłości zmiany te mogą sprawić, że ryby będą mniejsze niż obecnie, nawet o jedną piątą. Wyniki badań na ten temat publikuje "Nature Climate Change".

Naukowcy skorzystali z możliwości, jakie daje modelowanie komputerowe, aby przebadać ponad 600 gatunków ryb żyjących w oceanach na całej ziemi. Stwierdzili, że maksymalna waga, jaką ryby te mogą osiągać, może się zmniejszyć od 14 do 20 proc. Zmiany mogą nastąpić w ciągu półwiecza - od roku 2000 do 2050. Najbardziej intensywnie odczują je gatunki z tropików - napisali specjaliści.

"Byliśmy zaskoczeni, widząc tak dużą zmianę w rozmiarach ryb" - przyznał główny autor badania, William Cheung z Centrum Rybołóstwa na University of British Columbia (UBC). "Generalnie wiadomo, że ryby morskie reagują na zmiany klimatu, np. przenosząc się w inne miejsce, czy przesuwając w czasie moment tarła. Ale zaskakująco silny wpływ zmian klimatu na ich gabaryty pozwala podejrzewać, że umyka nam fragment układanki, która pozwoli zrozumieć wpływ klimatu na ocean" - dodał.

W swoim badaniu naukowcy oparli się na teorii, zgodnie z którą wzrost ryb jest ograniczany przez dostępność tlenu. Taką właśnie hipotezę sformułował ponad 30 lat temu Daniel Pauly, nadzorujący projekt "Sea Around Us Project", realiozwany na UBC.

"Dla ryb wielkim wyzwaniem jest stały dostęp do tlenu rozpuszczonego w wodzie - w takiej ilości, która pozwoli im rosnąć - tłumaczy Pauly - Prognozy dotyczące zmian klimatu każą się spodziewać, że oceany będą cieplejsze i mniej natlenione. Dużym rybom trudniej będzie o wystarczającą ilość tlenu. To znaczy, że szybciej zostanie zahamowany ich wzrost". (PAP)

zan/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera