Naukowcy zidentyfikowali w mózgu mechanizm, który może przyczyniać się do tego, że po otworzeniu pudełka czekoladek nie możemy poprzestać na zjedzeniu tylko jednej - informuje pismo " Current Biology".
Gdy szczurom podano środek pobudzający w ich mózgach prążkowie (część kresomózgowia), gryzonie zaczynały zjadać ponad dwukrotnie więcej draży czekoladowych niż wówczas gdy nie znajdowały się pod wpływem leku.
Zaobserwowano także, że gdy szczury zaczynały jeść smakołyki, w ich mózgach wzrastał poziom neuroprzekaźnika o nazwie enkefalina. Jest to peptyd opioidowy, który powoduje m.in. uśmierzanie bólu (oddziałuje na te same receptory co morfina).
Podczas jedzenia poziom enkefaliny utrzymywał sie na stałym poziomie, a następnie spadał, gdy gryzonie kończyły ucztę.
"To oznacza, że w mózgu istnieje większy niż sądzono wcześniej system, który sprawia, że chcemy konsumować nadmierne ilości nagrody. Może to być jedną z przyczyn obserwowanego dziś problemu nadkonsumpcji" - mówi dr Alexandra DiFeliceantonio z Uniwersytetu Michigan, dodając, że badania te wskazują na nieznaną wcześniej rolę prążkowia, które wiązano dotychczas z funkcją kontrolowania ruchu.
"Wydaje się prawdopodobnym, że enkefalina może powodować niektóre formy nadmiernej konsumpcji i uzależnienia u ludzi" - zauważa badaczka.
Mając to na uwadze, badacze zamierzają sprawdzić, co dzieje się w naszych mózgach, gdy przechodząc obok ulubionej restauracji lub cukierni odczuwany nagłą i silną potrzebę zatrzymania się.
PAP - Nauka w Polsce
koc/ tot/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.