Biedronki koloru trucizny

Intensywność czerwieni u poszczególnych biedronek świadczy o tym, jak dobrze są odżywione i... toksyczne dla ptaków - informują naukowcy na łamach "Functional Ecology". 

Biedronki czerwieńsze są bardziej toksyczne niż ich bardziej blade kuzynki. Badający to zjawisko naukowcy ustalili, że różnice koloru między osobnikami zależą od diety na początkowych etapach życia owada. Lepiej odżywione biedronki są też lepiej widoczne, ale ich zjedzenie przez drapieżnika może się dla niego gorzej skończyć.

Do niedawna ekolodzy uważali, że poszczególni reprezentanci jednego gatunku nie różnią się między sobą, jeśli chodzi o sygnały ostrzegawcze. Później stwierdzili, że takie różnice w tym względzie jednak istnieją. Nie wiedzieli natomiast, czy takie odmienności mają jakieś znaczenie, i co mówią o poziomie toskyczności.

Zagadkę rozszyfrowano dzięki biedronkom siedmiokropkom, hodowanym na diecie ubogiej - albo dobrej jakości. U dojrzewających owadów naukowcy oceniali kilka parametrów zależnych od diety, m.in. ubarwienie ciała (pełni ono rolę sygnału ostrzegwaczego) i poziom toskyczności związków chemicznych, które służą obronie. Sprawdzali też, jaki jest związek między toksycznością a sygnałami ostrzegawczymi.

Biedronki na diecie dobrej jakości były bardziej czerwone niż ich słabiej odżywione siostry. W ich organizmach było też więcej prekokineliny - związku chemicznego trującego dla ptaków - stwierdzili autorzy badania.

PAP - Nauka w Polsce

zan/ krf/   bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Nasz mózg wie szybciej od nas, że chcemy coś zrobić

  • Fot. Adobe Stock

    Palenie wyłącznie e-papierosów zwiększa ryzyko POChP i nadciśnienia

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera