Intensywność czerwieni u poszczególnych biedronek świadczy o tym, jak dobrze są odżywione i... toksyczne dla ptaków - informują naukowcy na łamach "Functional Ecology".
Do niedawna ekolodzy uważali, że poszczególni reprezentanci jednego gatunku nie różnią się między sobą, jeśli chodzi o sygnały ostrzegawcze. Później stwierdzili, że takie różnice w tym względzie jednak istnieją. Nie wiedzieli natomiast, czy takie odmienności mają jakieś znaczenie, i co mówią o poziomie toskyczności.
Zagadkę rozszyfrowano dzięki biedronkom siedmiokropkom, hodowanym na diecie ubogiej - albo dobrej jakości. U dojrzewających owadów naukowcy oceniali kilka parametrów zależnych od diety, m.in. ubarwienie ciała (pełni ono rolę sygnału ostrzegwaczego) i poziom toskyczności związków chemicznych, które służą obronie. Sprawdzali też, jaki jest związek między toksycznością a sygnałami ostrzegawczymi.
Biedronki na diecie dobrej jakości były bardziej czerwone niż ich słabiej odżywione siostry. W ich organizmach było też więcej prekokineliny - związku chemicznego trującego dla ptaków - stwierdzili autorzy badania.
PAP - Nauka w Polsce
zan/ krf/ bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.