Chemia i fizyka szampana

new_years_eve_toast-3644.jpg
new_years_eve_toast-3644.jpg

Z okazji zbliżającego się Sylwestra i mijającego Roku Chemii American Chemical Society opublikowało w internecie film poświecony chemii szampana.

Wynalezienie wina z bąbelkami przypisuje się często XVI - wiecznemu francuskiemu mnichowi z klasztoru benedyktynów, znanemu jako Dom Pierre Perignon. Początkowo produkcja nastręczała duże trudności - w niektórych butelkach powstawało za mało gazu, w innych - tak wiele, że pękały. Z czasem zaczęto stosować korki w kształcie grzyba przytrzymywane drutem, a butelki wykonywać z grubego szkła.

Potocznie jako szampan określane jest każde wino musujące, jednak prawdziwy, godny tej nazwy szampan musi pochodzić z francuskiej Szampanii i być wytwarzany z winogron trzech odmian - chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Także wypełniający charakterystyczne bąbelki dwutlenek węgla koniecznie musi być naturalnym produktem dwuetapowej fermentacji - najpierw w dużych zbiornikach, a potem w butelkach. Przy nalewaniu szampana do butelek dodaje się do niego cukru i drożdży.

Powstający w zamkniętej butelce dwutlenek węgla rozpuszcza się w winie, a po otwarciu butelki zaczyna tworzyć sławne bąbelki - zgodnie z prawem Henry\\'ego, które opisuje zależność objętości gazu rozpuszczonego w jednostce masy lub objętości cieczy od ciśnienia tego gazu nad powierzchnią cieczy. Przy niższym ciśnieniu nadmiar gazu gwałtownie się uwalnia. Dlatego trzeba uważać przy otwieraniu - prędkość, z jaką nieprzytrzymany korek wylatuje z butelki sięga 160 km/h, a najdłuższy odnotowany lot korka wyniósł około 54 metrów.

W szampanie zawartych jest ponad 600 różnych związków chemicznych, których suma nadaje charakterystyczny aromat. Podążające ku górze ba belki zabierają ze sobą aromatyczne cząsteczki i pękając, uwalniają je. Jak wynika z badań opublikowanych przez Journal of Agricultural and Food Chemistry, nalewanie szampana po ściance nachylonego kieliszka pozwala zachować dwa razy więcej dwutlenku węgla niż przy nalewaniu do środkowej części kieliszka stojącego w pozycji pionowej.

Im szampan bardziej jest schłodzony, tym mniejsze ciśnienie w butelce i mniejsza siła wypychająca korek. Jednak szampan nie może być zmrożony - jego optymalna temperatura to 7 do 9 stopni Celsjusza. Jako że ogrzanie trunku palcami jest niewskazane, kieliszki do szampana mają długą nóżkę.

Znawcy odradzają mycie kieliszków do szampana w zmywarce - radzą myć ręcznie i wytrzeć ścierką, by na szkle pozostały drobinki kurzu i mikroskopijne włókienka, które po wlaniu szampana stanowić będą punkty tworzenia się bąbelków (nukleacji).

Film wideo o szampanie można znaleźć pod adresem: www.BytesizeScience.com

PAP - Nauka w Polsce

pmw/ tot/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Astronomowie wykryli cegiełkę życia w dysku wokół gwiazdy

  • Fot. Adobe Stock

    Czarna fasola i ciecierzyca kontra choroby serca i cukrzyca

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera