Wysokie dzienne spożycie fruktozy może w istotnym stopniu przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego, których wnioski opublikował "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism". <br />
Badania wykazały, że u osób, które przez dwa tygodnie spożywały syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (25 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie) wzrósł poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Naukowcy zwracają uwagę na istniejące rozbieżności związane z zalecanym spożyciem cukru. Według wskazówek dietetycznych opublikowanych przez Amerykański Departament Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Amerykański Departament Rolnictwa (Dietary Guidelines for Americans) górna granica dziennego spożycia kalorii pochodzących z cukrów dodanych nie powinna przekraczać 25 proc. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne uważa jednak, że jest to o 20 proc. za dużo.
By zweryfikować zalecenia, badacze porównali wpływ konsumpcji fruktozy i glukozy wśród 48 osób w wieku od 18 do 40 lat o różnych wskaźnikach masy ciała. Okazało się wówczas, że uczestnicy spożywający syrop kukurydziany o wysokim stężeniu fruktozy już po dwóch tygodniach mieli wyższy poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), trójglicerydów, a także apolipoproteiny B (białka, którego wysoki pozom może przyczyniać się do powstawania blaszek miażdżycowych).
"Czynniki podwyższające ryzyko chorób układu krążenia były widoczne u osób spożywających 25 proc. kalorii z fruktozy, podczas gdy konsumpcja glukozy nie dawała takiego rezultatu. To dowód na to, że górna granica spożycia cukrów dodanych wynosząca 25 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie powinna zostać zmieniona" - mówi autorka badań dr Kimber Stanhope.
PAP - Nauka w Polsce
koc/ tot/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.