Kwas rumenowy pomaga walczyć z nadwagą

Kwas rumenowy, czyli sprzężony kwas linolowy, pomaga skutecznie odchudzać się. W ciągu trzech miesięcy można stracić ponad sześć kilogramów bez diety i treningów - informuje miesięcznik "Pharma Magazine", powołując się na badanie portugalskich uczonych. 



Dr Ana Nunes i dr Antonio Lacerdy, badacze z Wyższej Szkoły Zdrowia im. Jeana Piageta w Lizbonie uważają, że spożywanie kwasu rumenowego w znaczny sposób ułatwia walkę z otyłością. Kierowany przez nich zespół naukowy udowodnił, że dodawany do posiłku sprzężony kwas linolowy pomaga odchudzać się bez konieczności korzystania z diety lub ćwiczeń fizycznych.

"Osoby, które spożywały kwas rumenowy straciły średnio 7 proc. tkanki tłuszczowej. Dwukrotnie lepszy wynik uzyskali ci, którzy dodatkowo uczestniczyli w treningach" - poinformował dr Antonio Lacerda.

Badanie prowadzone było przez 12 tygodni wśród 69 osób, które podzielono na 3 grupy. "Jego uczestnicy, którzy spożywali kwas rumenowy, stracili średnio 6 kilogramów. Dzięki zastosowaniu sprzężonego kwasu linolowego, możliwe jest jednak schudnięcie w ciągu 3 miesięcy nawet o 12 kilogramów, przy odpowiednim wsparciu treningowym - uważa Ana Nunes.

Uczestnicy eksperymentu z pierwszej grupy spożywali codziennie 3,2 gram kwasu rumenowego. Podobną ilość tej substancji dostawali członkowie drugiego zespołu, którzy dodatkowo brali udział w ćwiczeniach fizycznych 3 razy w tygodniu. Uczestnicy badania z trzeciej grupy otrzymywali zamiast kwasu rumenowego olej z oliwek.

Kwas rumenowy jest organicznym związkiem chemicznym z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. W naturalnych warunkach występuje w tłuszczu mlecznym.

Z Lizbony Marcin Zatyka

PAP - Nauka w Polsce

zat/ krf/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Zarejestrowano pierwsze chwile tworzenia się serca

  • Fot. Adobe Stock

    Sztuczna inteligencja obliczyła objętość wszystkich lodowców

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera