Kolejni badania potwierdzają, że jedzenie jabłek to dobry nawyk. Po analizach ich związku m.in. z chorobą Alzheimera i rakiem piersi przyszła pora na badania ich wpływu na zdrowie jelit.
Swoje badania Duńczycy prowadzili na szczurach. Grupie eksperymentalnej podawali codziennie jabłka pod wieloma postaciami: w całości, jako przecier, mus lub sok. Gryzonie z grupy kontrolnej, z którymi porównywano szczury na "diecie jabłkowej" nie dostawały tych owoców.
Naukowcy porównali florę bakteryjną w jelitach szczurów z obu grup. Aby dokładnie określić żyjące tam gatunki bakterii, sięgnęli po badania genetyczne. Za ich pomocą mogli zidentyfikować szczepy dobrych bakterii.
"Nasze badania pokazały, że szczury na diecie bogatej w pektyny, składnik zawartego w jabłkach błonnika, miały zwiększoną liczbę pewnych bakterii, które mogą poprawiać zdrowie jelit" - opowiada o wynikach tych doświadczeń inna z prowadzących je badaczek, Andrea Wilcks.
Dodaje też, że częste i regularne jedzenie dużej liczby jabłek wspomaga rozwój tych bakterii - przynajmniej u szczurów. Zastrzega jednak, iż potrzebne są jeszcze badania, które potwierdzą, że takie same efekty występują także u ludzi. SAGPAP - Nauka w Polsce
kap
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.