Często obawiamy się jadowitych węży, pająków, owadów czy żab, ale okazuje się, że toksycznym jadem może potraktować nas także z pozoru niegroźny sum. Naukowcy zidentyfikowali aż 1250 jadowitych gatunków tej ryby - informuje pismo "BMC Evolutionary Biology".
"Naukowcy skupiali się na jadzie produkowanym przez węże i pająki, jednak jadowite ryby są w dużym stopniu przez nich zaniedbane. A jest ich o wiele więcej niż dotychczas przypuszczano. Na pewno 1250 gatunków, być może nawet ponad 1600" - mówi Jeremy Wright z Uniwersytetu Michigan, który katalogował i analizował funkcje gruczołów wydzielających jad.
U sumów gruczoły jadowe znajdują się na brzegach płetw grzbietowych i piersiowych wzdłuż linii kolców. Ofiara ukłucia takiego kolca może odczuwać ostry ból, mieć skurcze mięśni czy problemy z oddychaniem.
Badacz ma nadzieję, że uda mu się wyodrębnić składniki jadu o właściwościach leczniczych, podobnie jak miało to miejsce w przypadku jadu węży, skorpionów czy ślimaków stożków.
"Pracuję teraz nad wyizolowaniem poszczególnych toksyn oraz zidentyfikowaniem ich struktury chemicznej, a także genów odpowiedzialnych za ich produkcję" - mówi Wright. KOCPAP - Nauka w Polsce
kap
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.