Grelina, produkowany w żołądku hormon, który pobudza apetyt, może zapobiegać chorobie Parkinsona lub spowalniać jej rozwój - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Journal of Neuroscience".
W swoich najnowszych badaniach naukowcy z Wydziału Medycyny Uniwersytetu Yale zaobserwowali, że grelina - hormon wydzielany w żołądku i pobudzający apetyt - chroni neurony produkujące dopaminę przed uszkodzeniem.
Badania przeprowadzono na myszach, którym podawano grelinę oraz na myszach, które miały niedobory tego hormonu, albo brak receptora za pośrednictwem którego grelina wywiera swój wpływ na komórki i organizm.
Okazało się, że myszy z zaburzoną aktywnością greliny traciły więcej neuronów produkujących dopaminę. Zdaniem prowadzącego badania Tamas Horvatha, wyniki tych badań można przełożyć bezpośrednio na ludzi, u których grelina działa podobnie jak u myszy.
Autorzy pracy uważają, że grelinę, jako naturalny hormon krążący w organizmie człowieka, można będzie wykorzystać w celu zapobiegania chorobie Parkinsona lub spowalniania jej rozwoju.
Jak przypominają, już wcześniejsze badania wskazywały, że grelina ma korzystny wpływ na funkcje mózgu - na przykład poprawia procesy zapamiętywania i uczenia się oraz ma działanie przeciwdepresyjne.
W przyszłości naukowcy planują sprawdzić poziom greliny u osób zdrowych i chorych na parkinsona. Spróbują też ocenić, czy zmieniony poziom greliny może być wskaźnikiem tej choroby, albo odzwierciedlać podatność na nią. JJJ
PAP - Nauka w Polsce
agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.