Dieta bogata w białko może szkodzić mózgowi

Na diecie bogatej w białko mózg się kurczy - wynika z najnowszych badań na myszach z genetycznymi predyspozycjami do alzheimera. Informację na ten temat podaje pismo &quot;Molecular degeneration&quot;. <br /><br />

Z dotychczasowych badań wynikało, że najbardziej szkodliwy wpływ na mózg ma kaloryczna dieta bogata w cholesterol i inne tłuszcze. Zwiększa ona m.in. ryzyko odkładania się w mózgu tzw. płytek amyloidalnych - charakterystycznych dla choroby Alzheimera struktur, które uszkadzają neurony.

Naukowcy z USA, Kanady i Wielkiej Brytanii porównywali cztery różne rodzaje diet na myszach genetycznie predysponowanych do choroby Alzheimera. Z powodu modyfikacji genetycznych, gryzonie produkowały zmutowane białko APP, z którego powstaje amyloid-beta formujący płytki amyloidalne.

Myszy podzielono na cztery grupy. Jedna z nich od 4 do 18 tygodnia życia była na diecie standardowej (zawierającej 58 proc. węglowodanów, 29 proc. białek i 13 proc. tłuszczów), druga na diecie bogatej w tłuszcze (60 proc.) i ubogiej w węglowodany (10 proc.), trzecia grupa spożywała duże ilości białek (60 proc. diety) i mało węglowodanów (10 proc.), a czwarta duże ilości węglowodanów (60 proc.) i małe ilości tłuszczu (10 proc.).

Po 18 tygodniu myszy uśmiercono, a ich mózgi poddano szczegółowym badaniom.

Okazało się, że zwierzeta jedzące tłusto miały w mózgu zwiększony poziom rozpuszczalnego amyloidu-beta, choć nie przekładało się to bezpośrednio na ilości płytek amyloidalnych.

Naukowców najbardziej zaskoczyło to, że mózgi zwierząt na diecie bogatej w białko były średnio o 5 proc. lżejsze niż mózgi reszty gryzoni, miały też mniejszą objętość i zawartość neuronów w jednym z obszarów hipokampa - struktury mózgu odpowiedzialnej za zapamiętywanie. Co ważne, dieta wysokobiałkowa nie zwiększała poziomu rozpuszczalnego amyloidu-beta w mózgu.

Zdaniem autorów pracy, sugeruje to, że dieta bogata w białko może zwiększać wrażliwość neuronów mózgu na czynniki toksyczne, jak np. płytki amyloidalne.

Badacze podkreślają jednak, że konieczne jest sprawdzenie tej teorii na myszach niepredysponowanych genetycznie do alzheimera. A zanim naukowcy będą mogli wydać jakiekolwiek zalecenia dietetyczne dla chorych na alzheimera powinni przeprowadzić szeroko zakrojone badania kliniczne wśród pacjentów. JJJ

PAP - Nauka w Polsce

yy/ bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Zastrzyk na zawał

  • Fot. Adobe Stock

    WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera