Największy francuski lodowiec, który znajduje się na bezludnych Wyspach Kerguelena w Antarktyce, na Oceanie Indyjskim, utracił w ciągu ostatnich 40 lat ok. 20 proc. powierzchni, a proces jego topnienia od 1991 roku staje się coraz szybszy.
"Czapa Cooka", największy lodowiec na terytoriach francuskich, w 1967 roku miał 500 kilometrów kwadratowych powierzchni. W 1991 r. zmniejszył się do 448 km kwadratowych i w 2003 r. - do 403 km kw. Grubość skorupy lodowca maleje przeciętnie o półtora metra rocznie, co wykazały zdjęcia satelitarne.
Jak wynika z badań prowadzonych przez CNRS, kurczenie się lodowców nie jest wyłącznie wynikiem globalnego ocieplenia spowodowanego ludzką działalnością, lecz także konsekwencją naturalnego wzrostu temperatur po chłodniejszym okresie na naszej planecie, który trwał do ostatnich dziesięcioleci XIX wieku.IK
PAP - Nauka w Polsce
kar/ tot/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.