Niedobory witaminy D związane z bakteryjnymi zapaleniami pochwy u ciężarnych

Niedostateczny poziom witaminy D ma związek z wyższym ryzykiem
bakteryjnego zapalenia pochwy u ciężarnych - informują badacze z
USA na łamach pisma "Journal of Nutrition".

Bakteryjne zapalenie pochwy jest częstą dolegliwością kobiet ciężarnych. Występuje, gdy zaburzona zostaje równowaga flory bakteryjnej pochwy - spada liczba pałeczek kwasu mlekowego, które odpowiadają za prawidłowe pH pochwy, a rośnie liczba bakterii beztlenowych. Najczęstszym objawem są nietypowe upławy; czasem towarzyszy im świąd i podrażnienie.

A ponieważ dolegliwość ta zwiększa ryzyko różnych powikłań ciąży, jak np. przedwczesny poród, lekarze stale poszukują metod zapobiegania jej.

Naukowcy już wcześniej zdawali sobie sprawę, że witamina D może odgrywać rolę w rozwoju zapalenia pochwy, ze względu na swój wpływ na pracę układu odporności. Hipotezę tę pośrednio wspierał fakt, że bakteryjne zapalenie pochwy jest znacznie częstsze u kobiet rasy czarnej, u których częściej też stwierdza się niedobory witaminy D.

Aby to sprawdzić, naukowcy z Magee-Womens Research Institute oraz Uniwersytetu w Pittsburgu prowadzili badania wśród 469 kobiet przed 16 tygodniem ciąży. 209 z nich było rasy białej, a 260 - czarnej.

Pacjentki przeszły badania ginekologiczne. A w surowicy pobranej od nich krwi oceniano poziom pochodnej witaminy D (tzw. 25- hydroksywitaminy D). Odzwierciedla ona zaopatrzenie organizmu w samą witaminę. Stężenie poniżej 80 nanomoli na litr są uważane za niewystarczające.

Bakteryjne zapalenie pochwy stwierdzono u 57 proc. kobiet z najniższymi stężeniami 25-dihysroksywitaminy D w surowicy krwi oraz u 23 proc. kobiet z grupy o najwyższych stężeniach tego związku. Ogólnie, częstość występowania zapalenia pochwy spadała wraz ze wzrostem poziomu pochodnej witaminy D we krwi kobiet.

Zdaniem naukowców, odkrycie to wskazuje, że niedobory witaminy D zwiększają ryzyko bakteryjnego zapalenia pochwy w pierwszych 4 miesiącach ciąży.

Witamina D w organizmie człowieka jest produkowana głównie w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Spośród produktów spożywczych najbogatsze w nią są mleko i tłuste ryby morskie, jak łosoś, makrela, sardynki, a także wątroba dorsza.

Ponieważ w nadmiernych dawkach witamina D może być szkodliwa, warto pamiętać, by nie przyjmować preparatów, które ją zawierają bez konsultacji z lekarzem. JJJ

PAP - Nauka w Polsce

bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Szympansy stosują prostą medycynę

  • Fot. Adobe Stock

    Siedzący tryb życia sprzyja chorobie Alzheimera

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera