Zakwaszanie oceanów może zagrozić organizmom żywym

Gwałtowny wzrost stężenia dwutlenku węgla w wodach oceanicznych
powoduje ich stopniowe zakwaszanie. Skutki tego procesu mogą być
katastroficzne dla organizmów żywych - ostrzega najnowsze wydanie
"Chemical&Engineering News".

Spalanie paliw kopalnych, w tym głównie węgla kamiennego i ropy naftowej, spowodowało od początku tzw. epoki industrialnej niemal dwukrotny wzrost stężenia dwutlenku węgla w atmosferze. Znaczna część emitowanego dwutlenku węgla trafia do oceanów. Morza absorbują około 22 mln ton tego związku dziennie, co nie jest bez znaczenia ich dla równowagi chemicznej - powoduje zakwaszanie wody.

Naukowcy szacują, że w ciągu ostatnich stuleci średnia wartość pH oceanu spadła z 8.2 do 8.1. Przewidywany jest dalszy jej spadek - nawet o 0,3 w ciągu najbliższych 50-100 lat.

Przewiduje się, że spadek wartości pH oceanu może wywołać katastrofalne zmiany w chemizmie wód oceanicznych oraz zagrozić wielu gatunkom morskim, takim jak plankton, meduzy, ukwiały czy rafy koralowe. Dodatkowym zagrożeniem może okazać się gorsze rozchodzenie się fal akustycznych w zakwaszonej wodzie. Taka sytuacja może utrudnić, a nawet uniemożliwić komunikację ssakom porozumiewającym się właśnie za pomocą dźwięków.WJA

PAP - Nauka w Polsce

agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Zastrzyk na zawał

  • Fot. Adobe Stock

    WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera