Afrykanie lepiej odczuwają gorycz

Dzięki swoim genom mieszkańcy Afryki mają zmysł smaku bardziej
czuły niż słynący z dobrej kuchni Francuzi czy mieszkańcy Azji -
przynajmniej gdy chodzi o gorzki smak - informuje "New Scientist".

Badania przeprowadzone przez Sarah Tishkoff z University of Pennsylvania wśród licznych populacji Kenii i Kamerunu wykazały dużą różnorodność genów odpowiedzialnych za odczuwanie gorzkiego smaku. Oznacza to, że w populacji występuje większa zmienność jego wyczuwania.

U Europejczyków i Azjatów występują zwykle tylko dwie formy genu TAS2R38, który pozwala wykrywać gorzki fenylotiomocznik (PTC) oraz zbliżone do niego smakiem substancje, które występują w warzywach takich jak brokuły bądź brukselka.

Naukowcy podawali przedstawicielom plemion łowieckich i pasterskich rozcieńczone roztwory gorzkich substancji - stopniowo coraz mocniejsze - i notowali, kiedy zaczną pluć z obrzydzeniem. Okazało się, że pod względem rozróżniania różnych roztworów Afrykanie wykazali się bardziej zróżnicowanym wyczuciem smaku niż Azjaci czy Europejczycy, zaś ich gen TAS2R38 występował w większej liczbie odmian niż w innych populacjach. Być może dawało to w przeszłości przewagę ewolucyjną, na przykład pozwalając lepiej rozpoznawać dojrzałe, jadalne rośliny. PMW

PAP - Nauka w Polsce

bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    2,1 dziecka na kobietę może nie wystarczyć, by populacja ludzi przetrwała

  • Fot. Adobe Stock

    Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera